UPOZORENJA

Istražitelj UN-a: Izraelska naselja na Zapadnoj obali su ratni zločin

On je pozvao države da pokažu Izraelu da treba snositi cijenu za "ilegalnu okupaciju"

Majkl Link. YouTube

M. B.

9.7.2021

UN-ov istražitelj za ljudska prava rekao je da Izraelska naselja u istočnom Jerusalemu na Zapadnoj obali predstavljaju ratni zločin.

On je pozvao države da pokažu Izraelu da treba snositi cijenu za "ilegalnu okupaciju".

Majkl Link (Michael Lynk), UN-ov specijalni reporter za ljudska prava na okupiranom palestinskom teritoriju, govorio je na zasjedanju UN-ovog Vijeća za ljudska prava, koji Izrael bojkotuje i ne priznaje njegov mandat niti sarađuje sa njim.

- Zaključujem da izraelska naselja predstavljaju ratni zločin - rekao je Link.


Izrael prkosi međunarodnom pravu

Rekao je da naselja krše zabranu okupatoru da prebacuje svoje civilno stanovništvo na okupirani teritorij i podliježu definiciji ratnog zločina prema Rimskom statutu na kojemu je utemeljen Međunarodni kazneni sud (ICC).

- Ovaj nalaz prisiljava međunarodnu zajednicu da Izraelu jasno stavi do znanja da njegovo ilegalno zauzimanje i prkošenje međunarodnom pravu i međunarodnom mišljenju više ne mogu i neće biti besplatni - rekao je Link na forumu u Ženevi.

Mnoge zemlje smatraju da naselja predstavljaju kršenje međunarodnog prava. Izrael to osporava i poziva se na biblijske i historijske veze sa zemljom, kao i na sigurnosne potrebe.


Izraelska 54-godišnje okupacije

U drugom izvještaju Lynk navodi da su naselja "pokretač izraelske 54-godišnje okupacije". Sada postoji blizu 300 naselja u Istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, s više od 680.000 izraelskih doseljenika, rekao je.

Sjedinjene Države, izraelski najbliži saveznik koji ima status promatrača u Vijeću, nisu bile na popisu govornika na raspravi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.