VREMEPLOV

Na današnji dan prodat crtež Leonarda da Vinčija za rekordan iznos

Osim toga, okončan je šestogodišnji rat između Rusije i Turske, a Evropsku je pogodila prva ekološka nesreća

A. K.
  • Leonardo da Vinči

    Leonardo da Vinči

    Foto: Agencije


Na današnji dan, 10. jula, crtež Leonarda da Vinčija prodat je u aukcijskoj kući Kristi's za rekornih 8,1 milion funti (11,4 miliona dolara). Osim toga, okončan je šestogodišnji rat između Rusije i Turske, Evropsku je pogodila prva ekološka nesreća, a u potonuću kruzera "Bulgarija" stradalo je 105 putnika

649. - Umro Car Taizong, suosnivač kineske dinastije Tang.

1461. - Nakon smrti svog oca, Stefan Tomašević je postao kralj Bosne.

1609. - U Minhenu je osnovana Katolička liga kao odgovor na osnivanje Protestantske unije (1608), što je pojačalo tenzije u Njemačkoj koje su dovele do izbijanja Tridesetogodišnjeg rata (1618-48) u centralnoj Evropi.

1774. - Nakon šestogodišnjeg rata, Rusija i Turska sklopile su Kučuk-Kajnardžijski mir kojim je Turska izgubila Krim, prihvatila rusko-tursku granicu na Bugu i priznala Rusiji pokroviteljska prava nad Vlaškom i Moldavijom, kao i nad pravoslavnim podanicima u Turskoj.

1821. - SAD su preuzele Floridu nakon kupovine od Španije.

1834. - Rođen Jan Neruda, češki pisac.

Ekološka nesreća

1897. - U borbi za prevlast na području gornjeg Nila, francuske trupe zaposjele su Fešoude (Kodok) u Sudanu, što je izazvalo ozbiljnu krizu u anglo-francuskim odnosima. Kompromisnim rešenjem 1899. godine, Francuska je dobila zapadni Sudan, a dolina Nila ostala je pod britanskom kontrolom.

1940. - Napadom najmanje 70 njemačkih bombardera na ciljeve u južnom Velsu, u Drugom svjetskom ratu počela je Bitka za Britaniju. Pobjeda britanskog vazduhoplovstva u septembru prisilila je Nijemce da definitivno odustanu od invazije na Veliku Britaniju.

1943. - Anglo-američke trupe u Drugom svetskom ratu iskrcale su se na Siciliju.

1953. - Sovjetski lider Nikita Hruščov smijenio je ministra unutrašnjih poslova Lavrentija Beriju, bliskog Staljinovog saradnika i egzekutora u staljinističkim čistkama. Berija je kasnije uhapšen, osuđen na smrt i strijeljan.

1976. - Zbog pucanja ventila u hemijskoj fabrici „Ikmeza“ u blizini Milana, oblak hemijskih materija, među kojima i dioksina, teško je zagadio četiri općine. Seveza, Meda, Dezio i Čezena. To je bila prva ekološka nesreća te vrste u Evropi.

Građanski rat u Kongu

1992. - Američki sud osudio je bivšeg panamskog diktatora Manuela Norijegu na 40 godina zatvora jer je dozvolio krijumčarenje droge u Panami.

1992. - Završile se demonstracije u Beogradu 1992. — Studentski protest.

1994. - Leonid Kučma pobijedio je na predsedničkim izborima u Ukrajini.

1999. - Šest afričkih vlada potpisalo je sporazum o prekidu vatre, čime je okončan građanski rat u Demokratskoj Republici Kongo. Sporazum je potpisan bez učešća pobunjeničkih grupa involviranih u sukobe.

2000. - U gomili smeća koja se srušila na sirotinjsko naselje, nazvano Obećana zemlja, u Manili (Filipini) stradalo je više od 200 ljudi.

2001. - Crtež Leonarda da Vinčija prodat je u aukcijskoj kući Kristi's za rekornih 8,1 milion funti (11,4 miliona dolara).

2011. - Potonuo je riječni kruzer Bulgarija, pri čemu je stradalo 105 putnika.

2016. - Portugal je u finalu Evropskog fudbalskog prvenstva u Pazizu pobjedio Francusku sa 1:0 posle produžetaka i tako postao fudbalski prvak Evrope.

NA VRH

Podijeli članak na