NA PROTESTIMA

Povrijeđena 93 Palestinca, nastavljaju borbu protiv nelegalnih naselja

Izraelske snage su upotrijebile suzavac, bojevu i nebojevu municiju, a Palestinci su odgovorili bacanjem kamenja

Sukob zbog organiziranih protesta. AFP

A. K.

10.7.2021

 U intervenciji izraelskih snaga tokom protesta protiv nelegalnih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali povrijeđena su 93 Palestinca, a mnogi su osjetili posljedice bačenog suzavca.

Palestinci su u mnogim dijelovima Zapadne obale, među kojima su Beita, u Nablusu i Kefr Kaddum u Qalqilyi organizirali proteste protiv nelegalnih jevrejskih naselja.

Izraelske snage su upotrijebile suzavac, bojevu i nebojevu municiju, a Palestinci su odgovorili bacanjem kamenja. Palestinski Crveni polumjesec saopćio je kako su povrijeđena 93 Palestinca, od toga 23 bojevom, te 70 nebojevom municijom.

Među onima koji su povrijeđeni gumenim mecima nalazi se i medicinski radnik, volonter Crvenog polumjeseca Palestine. Mnogi demonstranti osjetili su posljedice bačenog suzavca.

Na Zapadnoj obali, koju je Izrael okupirao 1967. godine, izgrađeno je više od 250 nelegalnih jevrejskih naselja. Na tim područjima živi više od 450.000 jevrejskih doseljenika, što dodatno otežava život Palestincima koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.