TRAŽENJE KOMPROMISA

Bajden i Merkel naredne sedmice o hakerskim napadima i plinovodu Sjeverni tok 2

Prilikom prve službene posjete Njemačkoj, američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken izrazio je uvjerenost da će dvije zemlje i dalje zajednički nastupati

Džo Bajden i Angela Merkel. Agencije

A. K.

10.7.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) primit će u četvrtak njemačku kancelarku Angelu Merkel u Bijeloj kući.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da će dvoje čelnika razgovarati o hakerskim napadima ucjenjivačkim softverom koji su pogodili komapanije u SAD i o plinovodu Sjeverni tok 2 koji se gradi od Rusije do Njemačke. Plinovod Sjeverni tok povezuje Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora zaobilazeći Ukrajinu. Psaki je izjavila da Bajedn i dalje smatra taj plinovod lošim dogovorom.

Merkel uskoro završava četvrti mandat kancelarke. Ovo će biti njena prva posjeta Vašingtonu (Washington) otkako je Bajden preuzeo vlast u januaru. Sjedinjene Države i Njemačka izrazili su krajem juna volju da ovog ljeta prevladaju nesuglasice u vezi Sjevernog toka 2, te općenito u vezi Rusije, nakon konfliktnog mandata bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Prilikom prve službene posjete Njemačkoj, američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken izrazio je uvjerenost da će dvije zemlje i dalje zajednički nastupati u odnosu na bilo kakve opasne ili provocirajuće poteze Rusije.

U vezi plinovoda Sjeverni tok 2, Blinken je izrazio protivljenje SAD tom projektu, ali i izrazio nadu da će s Njemačkom pronaći kompromisno rješenje. Cilj je da se najkasnije do avgusta postigne dogovor. Američka administracija tada mora ponovno iznijeti Kongresu izvješće o tom plinovodu i sankcijama koje su s time povezane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.