ŠEFICA EVROPSKE KOMISIJE

Von der Leyen: Isporučili smo cjepiva za 70 posto odraslih u EU, ali covid još nije poražen

Ali covid-19 još nije poražen. Spremni smo isporučiti još cjepiva, uklučujući protiv novih varijanti, kazala je Von der Leyen

Ursula von der Leyen: Covid nije poražen. Agencije

E. T.

10.7.2021

Evropska unija isporučila je državama članicama dovoljno doza cjepiva protiv koronavirusa za cijepljenje najmanje 70 posto odraslih, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Von der Leyen je pozvala članice EU-a da povećaju cijepljenje i rekla da će širom Unije biti distribuirano 500 milijuna doza do nedjelje.

"Evropska unija održala je svoju riječ. Ovaj vikend isporučili smo dovoljno cjepiva zemljama članicama kako bi mogle u potpunosti cijepiti najmanje 70 posto odraslih u EU-u ovaj mjesec", rekla je von der Leyen u video izjavi.

"Ali covid-19 još nije poražen. Spremni smo isporučiti još cjepiva, uklučujući protiv novih varijanti", kazala je ona.

Europska komisija ranije je upozorila da bi jako zarazna delta varijanta koronavirusa mogla postati dominantna u Europi ovo ljeto, pozivaući se na procjene agencije EU-a za prevenciju bolesti.

Nedavne studije pokazale su da delta varijanta smanjuje učinkovitost cjepiva protiv simptomatske infekcije, ali da su dvije doze cjepiva visoko učinkovite u sprječavanju teške bolesti i smrti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.