TAJLAND

Policijski sat u Bangkoku zbog porasta broja infekcija koronavirusom

Uz glavni grad, još je devet provincija koje su bilježile stalni porast infekcija pod mjerama ograničenja kretanja

Ad. A. / Fena

Proglašen policijski sat u Bangkoku

Foto: Agencije


Preko deset miliona stanovnika u Bangkoku, glavnom gradu Tajlanda je od ponedjeljka suočeno s novim epidemiološkim mjerama ograničenja kretanja dok se kraljevstvo bori s velikim brojem slučajeva koronavirusa sa vrlo zaraznim varijantama Alfa i Delta.

Tajland je do sada zabilježio više od 326.300 slučajeva i 2.711 smrtnih slučajeva , a većina njih dolazi u najnovijem valu koji je započeo u aprilu.

Prvi put otkriven u klubovima u koje su tajlandska elita i političari dolazili u luksuznoj četvrti noćnog života u Bangkoku, nagli porast zaraza pogoršao je lošu epidemiološku situaciju uzrokovanu sporom vakcinacijom i ograničenim kapacitetima covid testiranja.

Uz glavni grad, još je devet provincija koje su bilježile stalni porast infekcija pod mjerama ograničenja kretanja, prenosi AFP.

Policijski kontrolni punktovi su uspostavljeni širom Bangkoka u ranim satima ponedjeljka kada je na snagu stupio policijski sat od 21.00 do 04.00, a policija s maskama za lice i vizirima zaustavlja automobile u centru glavnog grada.

Stanovnicima je zabranjeno okupljanje u grupama većim od pet osoba, dok će se mreže javnog prijevoza zatvoriti od 21 sat.

Supermarketi, restorani, banke, apoteke i prodavaonice elektronike u trgovačkim centrima moći će ostati otvoreni, ali ostale su trgovine zatvorene.

Virus je najviše pogodio siromašne zajednice, posebno one koje žive u siromašnim četvrtima Bangkoka, gdje fizička distanca nije moguća.

Više o temi Bangkok

Više o:

Bangkok Pandemija
NA VRH

Podijeli članak na