NEPOVJERENJE JAVNOSTI

Opozicija traži Janšinu ostavku nakon poraza na referendumu

Odbačene izmjene predviđale su mogućnost gradnje manjih objekata u prirodi izvan naselja, uz obale rijeka, jezera i morsku obalu

Janez Janša. AFP

A. K.

12.7.2021

Slovenska opozicija smatra da je referendum na kojem su birači u nedjelju uvjerljivo odbacili kontroverznu izmjenu zakona o vodama izraz velikog nepovjerenja javnosti prema vladi koja bi zato morala dati ostavku.

Uz iznenađujuće veliku izlaznost birača kada je riječ o referendumima, njih 675.000 glasalo je protiv vladinog zakonskog projekta, a samo 105.000 za njegovu potvrdu, pa se on neće primjenjivati, što je velik simbolički poraz za vladajuću koaliciju.

Predsjednica opozicionih Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon kaže da je poraz vlade na referendumu znak da birači žele promjene.

- Nepovjerenje u ovu vladu je izuzetno, premijer Janša bi trebao dati ostavku, a ako ne onda bi oporba mogla tražiti glasovanje o povjerenju vladi predloživši svog kandidata za novog premijera - kazala je Fajon.

Političko buđenje

Predsjednik stranke Ljevica (L) Luka Mesec mišljenja je da je rezultat referenduma znak da se "Slovenija politički budi", te želi da se što prije organiziraju prijevremeni parlamentarni izbori.

Sporni je zakon u kampanji pred referendum branilo samo nekoliko vladinih političara, na suprotnoj su strani bili svi - civilno društvo, struka, aktivisti i opozicija, kazao je Mesec, dodavši da vjeruje kako bi i na izborima Janšina vlada uvjerljivo izgubila.

Odbačene izmjene predviđale su mogućnost gradnje manjih objekata u prirodi izvan naselja, uz obale rijeka, jezera i morsku obalu. Referendum su pokrenule ekološke udruge okupljene u inicijativi "Za pitku vodu" i uz potporu oporbenih stranaka, s tezom da bi takva gradnja pod pritiskom investitora i lokalnih interesa ugrozila vodocrpilišta i prirodne resurse.

Suprotno tome, vlada je tvrdila da je cilj putem koncesija pridobiti dodatna sredstva za održavanje vodenih površina i kanala i da bi zakon koristio manjim lokalnim zajednicama.


 

I predsjednik glasao protiv

Premijer Janša već je u nedjelju na svom Twitteru ustvrdio da zbog rezultata neće biti nikakve "drame" jer gubitak referenduma ni u ranijim slučajevima nikada nije doveo do pada vlade. Kritizirao je one birače koji su skloni vladi, a ostali su doma i nisu izašli na referendum.

Predsjednik države Borut Pahor potvrdio je da je i sam na referendumu glasao protiv kontroverznog zakona, ali da to nije bio "ni glas za vladu niti protiv" vlade, te da mu je žao što rasprava o tom zakonu prije njegova donošenja nije bila sveobuhvatnija, inkluzivnija i stručna kako bi javnost bolje razumjela o čemu se zapravo radi.

Ministar za okoliš i prostor u Janšinoj vladi Andrej Vizjak tvrdi pak da su inicijatori referenduma svojom kampanjom obmanuli birače, nametnuvši dileme oko zakona kao ekološku i zato vrlo emocionalnu temu, te na taj način zapravo "kidnapirali" referendum.

Sadašnja vlada će se i dalje brinuti za očuvanje prirode i voditi dobru ekološku politiku, a odbacivanjem zakonskih izmjena otpala je mogućnost da se dobiju dodatna sredstva za čišćenje kanala i održavanje vodotokova, ustvrdio je Vizjak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.