TRAŽE SAVEZNO ODOBRENJE

"Pfizer" s američkim zvaničnicima pregovara o trećoj dozi vakcine

Fauči je kazao kako će treća doza vjerovatno biti potrebna

Razmatra se uvođenje treće doze "Pfizera". Agencije

Fena

12.7.2021

Kompanija "Pfizer" je saopćila kako se njenih predstavnici planiraju sastati s vodećim američkim naučnim zvaničnicima kako bi razmatrali zahtjev farmaceutske firme za savezno odobrenje treće doze vakcine protiv koronavirusa.

Vodeći medicinski savjetnik predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden), dr. Entoni Fauči (Anthony Fauci), priznao je kako je "potpuno izgledno, možda i vjerovatno" da će dodatna doza biti potrebna.

Kompanija je saopćila kako je planirano održavanje sastanka s predstavnicima Administracije za hranu i lijekove (FDA) i ostalim zvaničnicima, nekoliko dana nakon što je Pfizer naveo da će dodatne doze vakcine biti potrebne u roku od 12 mjeseci.

"Pfizerov" naučnik dr. Mikael Dolsten izjavio je za Associated Press prošle sedmice da rani podaci iz studije o jačanju vakcine ukazuju da nivoi antitijela skaču za pet do deset puta nakon primanja treće doze, u poređenju s drugom dozom koju su primili nekoliko mjeseci ranije - dokazi za koje vjeruje da podržavaju potrebu jačanja vakcine.

Fauči u nedjelju nije isključio mogućnost treće vakcine, ali je rekao da je sada prerano da se očekuje da američka vladu sada preporuči treću dozu vakcine. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i FDA su u pravu kad smatraju treća doze vakcine još nije potrebna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.