RASTU TENZIJE

Amerika upozorila Kinu, poslala razarač u Južno kinesko more

Možemo potvrditi da bi oružani napad na filipinske oružane snage, javna plovila ili avione aktivirao američke obaveze, kazao je Entoni Blinken

SAD poslale razarač. Printscreen

A. Ka.

12.7.2021

Američki državni advokat Entoni (Antony) Blinken rekao je da su Sjedinjene Države čvrsto posvećene obrani filipinskih oružanih snaga od mogućeg napada u Južnom kineskom moru, u sklopu ugovora o zajedničkoj obrani starog 70 godina, javlja CNN.

Blinken je to rekao u nedjelju povodom pete godišnjice presude međunarodnog tribunala, kojom su odbijene kineske ekspanzionističke tvrdnje o teritorijalnim pretenzijama na Južno kinesko more.

Polažu prava

Podsjetimo, tenzije u Južnom kineskom moru, na čije dijelove pravo polažu Brunei, Malezija, Tajvan i Vijetnam, ove su godine znatno porasle. Filipini optužuju Kinu za pokušaje zastrašivanja filipinskih patrolnih brodova.

Blinken, prvi čovjek američke diplomacije, rekao je da bi se Amerika mogla pozvati na američko-filipinski obrambeni pakt u slučaju bilo kakve kineske vojne akcije protiv Filipina.

- Možemo potvrditi da bi oružani napad na filipinske oružane snage, javna plovila ili avione aktivirao američke obaveze koje su definirane člankom 4. američko-filipinskog obrambenog pakta potpisanog 1951. godine - rekao je Blinken.


Blinken je pozvao kineske vlasti da "poštuju obaveze utvrđene međunarodnim pravom i prestanu s provokacijama".

Naime, presuda arbitražnog suda u Hagu iz 2016. godine odbacila je kinesko polaganje prava na Južno kinesko more.

Odbacili presudu

Peking je tu presudu odbacio i nastavio utvrđivati svoje vojne položaje u Južnom kineskom moru, pri čemu tvrde da SAD i američki saveznici podižu tenzije u regiji slanjem vojnih brodova i kršenjem kineske suverenosti.

Kako javlja CNN, simultano s Blinkenovom izjavom, američki razarač USS Benfold poslan je u blizinu otočja Paracel u sjeverozapadnom dijelu Južnog kineskog mora, potvrdila je američka Sedma flota u saopćenju za javnost.

To otok Kina kontrolira od 1970-ih godina, ali na njega pravo polažu Vijetnam i Tajvan.

Kina je na slanje razarača odgovorila tvrdnjom da je pokrenula akciju "upozoravanja i tjeranja" američkog razarača, za koji tvrdi da krši kinesku suverenost u regiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.