NEVJEROVATNO

U američkoj Dolini smrti srušen historijski temperaturni rekord

Temperatura od 54.4 stepena izmjerena je na lokaciji Furnace Creek

Dolina smrti. Ilustracija

A. Ka.

13.7.2021

U američkoj Dolini smrti u saveznoj državi Kaliforniji, jednom od najtoplijih mjesta na Zemlji, izmjerena je temperatura od nevjerojatna 54.4 Celzijeva stepena.

Temperatura od 54.4 stepena izmjerena je na lokaciji Furnace Creek u petak 9. jula. Dan poslije, u subotu, izmjerena je temperatura od 54.1 stepena. Usporedbe radi, temperatura srednje pečenog odreska iznosi 54.4-57.2 stepena.

Temperatura u Furnace Creeku tokom noći nije padala ispod 32 stepena.

Mjerenje od petka identično je mjerenju od lani, ali treba napomenuti da stručnjaci još uvijek nisu potvrdili nijedno od ta dva mjerenja. Budu li zaista i potvrđena, bit će to najviše temperature ikad izmjerene na našoj planeti.


- U modernoj historiji najviše temperature koje su ikad izmjerene pouzdanom opremom su izmjerene upravo u Dolini smrti - rekao je za američki NPR Chris Outler, meteorolog Nacionalne meteorološke službe u Las Vegasu.

Iako se u historijskim zapisima spominje temperatura od 56.6 stepena, izmjerena na istom mjestu 10. jula 1913. godine, ta brojka nikad nije službeno potvrđena i većina meteorologa je smatra netačnom, naročito zbog temperatura koje su izmjerene istog dana u okolnim mjestima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.