SPORNE IZJAVE

Pali se alarm u Briselu zbog Janše: Užarene linije sa Teheranom, ugrožava li se nuklearni sporazum

Janez Janša. Agencije

Jutarnji list

13.7.2021

Žozep Borelj (Josep Borrell), Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, rekao je iranskom ministru vanjskih poslova Muhamedu Džavadu Zarifu da izjave Janeza Janše, iako trenutno predsjeda Vijećem EU, “ne izražavaju stajališta EU u vanjskoj politici”.

Borelj je dodao da samo Čarls Mičel (Charles Michel), predsjednik Vijeća EU, može predstavljati EU na razini šefova država i vlada.

- Vanjska politika ostaje u domeni članica i svaka može imati mišljenje koje smatra prikladnim o bilo kojem pitanju međunarodne politike … Za mene je važno samo odgovoriti na pitanje: predstavlja li Janšina pozicija EU. Svakako ne predstavlja - rekao je.

Borelj je dodao da EU ima “uravnotežen položaj” prema Iranu te “koristi politički pritisak kad to smatra neophodnim, na mnogim područjima, ali istovremeno traži suradnju gdje je to neophodno”.


Burna rekacija Teherana

U Mičelovoj službi za odnose s javnošću su rekli da ne mogu komentirati je li se Janša s predsjednikom Vijeća EU konsultirao o javnom nastupu. Tako su RTV Slovenija odgovorili i u uredu Ursule fon der Lejen (Ursula von der Leyen), predsjednice Evropske komisije. Ali su dodali da predsjednica nije razgovarala s Janšom, piše „Jutarnji list“.

Službeni je Teheran reagirao burno zbog Janšine podrške sastanku Nacionalnog vijeća iranskog otpora koji se ovog vikenda održao u Berlinu. Osim članova tog tijela, skupu se obratio bivši američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo te više američkih kongresnih zastupnika i senatora oba roda. Janša je u poruci skupu naveo da “iranski režim mora biti smatran odgovornim za kršenja ljudskih prava i međunarodna zajednica mora biti čvršća kad je riječ o tome”.


Teški pregovori

Problem je što je Janša bio jedini aktivni predstavnik neke izvršne vlasti koji se obratio skupu. I to u doba dok traju teški pregovori koji bi trebali osigurati povratak SAD u iranski nuklearni sporazum kako bi on opet zaživio u punini i jamčio kontrolu aktivnosti Islamske Republike.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da se Ljubljana “trajno zalaže za ljudska prava i temeljne slobode”.

Evropska politička skupina socijalista i demokrata (S&D) zatražila je pojašnjenja u vezi s Janšinim učestvovanjem u događaju. Naglasili su da se skupina koja je organizirala događaj nalazila na popisu terorističkih organizacija u EU do 2009. godine, pa je podrška premijera takvoj skupini "izuzetno neodgovorna" i podriva napore EU na oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.