PREGOVORI U TOKU

Iran i SAD održavaju razgovore o razmjeni zatvorenika

Iranski razgovori sa svjetskim silama o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine suspendirani su na tri sedmice

Iran: Spremni smo da razmijenimo sve zatvorenike. Fena

Fena

13.7.2021

Iran je saopćio da sa Sjedinjenim Američkim Državama održava razgovore o razmjeni zatvorenika u cilju osiguranja oslobađanja Iranaca koji se drže u američkim zatvorima.

- Pregovori su u toku o razmjeni zatvorenika između Irana i Amerike, i mi ćemo objaviti još informacija ukoliko se iranski zatvorenici oslobode, interesi naše zemlje se osiguraju i razgovori dođu do zaključka – izjavio je portparol iranske vlade Ali Rabiei.


Nuklearni sporazum

- Zbog humanitarnih ciljeva, Iran je spreman da razmijeni sve američke političke zatvorenike u zamjenu za oslobađanje svih iranskih zatvorenika koji su uhapšeni širom svijeta u američko ime – izjavio je on na konferenciji za novinare koju je prenio website vlade.

Nije bilo nikakvih trenutnih američkih komentara na njegove izjave.

Iranski razgovori sa svjetskim silama o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine suspendirani su na tri sedmice. Sporazum uvodi restrikcije na iranske nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.


Sedmi krug pregovora

Portparol američkog State Departmenta Ned Prajs (Price) izjavio je u ponedjeljak da Vašington (Washington) neće uvoditi rok na sedmi krug pregovora i da samo Teheran može odlučiti kada će se razgovori nastaviti.

Aktivisti za ljudska prava optužuju Islamsku Republiku, koja drži u zatvoru nekolicinu Irano-Amerikanaca za hapšenje dvojnih državljana u pokušaju da izvuče ustupke od drugih zemalja. Iran negira te optužbe.

U maju su Sjedinjene Američke Države negirale izvještaj iranske državne televizije da su dvije zemlje postigle sporazum o razmjeni zatvorenika u zamjenu za oslobađanje sedam milijardi dolara zamrznutih iranskih sredstava u drugim zemljama u okviru američkih sankcija, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.