SIGURNOSNI RIZICI

Francuska pozvala svoje građane da odmah napuste Afganistan

Broj Afganistanaca koji bježe pred nasiljem također raste, navode stručnjaci i objašnjavaju da se s povlačenjem međunarodnih snaga sigurnosna situacija pogoršava

Fena

Francuski vojnici u Afganistanu 2012. godine

Foto: AFP


Francuska je u utorak pozvala sve svoje građane da, zbog sve većih sigurnosnih rizika, odmah napuste Afganistan te planira specijalne letove za njihovu evakuaciju, javlja Al Jazeera Balkans.

Francuska ambasada u Kabulu objavila je poruku u kojoj poziva "sve pripadnike francuske zajednice" u Afganistanu da odu, ukazujući na "razvoj sigurnosne situacije u toj zemlji" i "perspektivu" u kojoj će se uskoro naći Afganistan.

Također se dodaje da Francuska, poslije letova u subotu, više neće moći garantirat sigurnu evakuaciju, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Poruka je objavljena u vrijeme kada Amerikanci završavaju svoj 20 godina dugi rat u Afganistanu, dok su se ostale zemlje NATO-a odatle već povukle.

Broj Afganistanaca koji bježe pred nasiljem također raste, navode stručnjaci i objašnjavaju da se s povlačenjem međunarodnih snaga sigurnosna situacija pogoršava te su talibani već zauzeli niz pokrajina i osvojili više pokrajinskih prijestolnica.

Školovani Afganistanci nastoje ishoditi stipendije i otići u susjedne zemlje ili Tursku, objašnjava Tomas Rutig (Thomas Ruttig) iz neprofitnog udruženja "Afghanistan Analysts Network", smještenog u Kabulu, a registriranog u Njemačkoj.

Mnogi drugi se nastoje dočepati Irana te nastavljaju dalje prema Turskoj, prenosi Hina.

U nekim slučajevima kreću cijeli konvoji, ponekad praćeni vojskom i policijom.

Turska pokrajina Van, koja graniči s Iranom, prepuna je migranata iz Afganistana, tvrdi Mehmet Karatas, voditelj humanitarnog udruženja IHD.

Po njegovim riječima, svaki dan granicu pređe gotovo 1.000 migranata.

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) upozorava na moguću humanitarnu krizu zbog sve učestalijih sukoba i povećanih napetosti u Afganistanu.

Od početka godine unutar zemlje je raseljeno gotovo 270.000 ljudi, tvrdi UNHCR.

U nekoliko pokrajina se kao otpor talibanima formiraju milicije, koje pomažu snagama sigurnosti.

Posmatrači strahuju da je na pomolu novi građanski rat.

Više o temi Francuska

FRANCUSKA
"Google" kažnjen sa 500 miliona eura
NA VRH

Podijeli članak na