JUŽNA AFRIKA

Više od 70 ljudi stradalo u protestima nakon hapšenja bivšeg predsjednika Džejkoba Zume

Izbili su prošle sedmice i pretvorili su se u pljačke i opći izliv bijesa

Jedno od brojnih skladišta koje je zapaljeno u toku protesta. Reuters

Piše: H. J. I.

14.7.2021

Vojnici i policija borili su se u utorak da uspostave red u dijelovima Južne Afrike. Policija je rekla da je broj ubijenih u danima protesta i pljački porastao na najmanje 72 u jednom od najgorih nasilja koje je zemlja vidjela u posljednjih nekoliko godina, piše CNN.

Protesti su izbili prošle sedmice kada se bivši južnoafrički predsjednik Džejkob (Jacob) Zuma (79) predao vlastima na izdržavanje 15-mjesečnog zatvora zbog nepoštivanja suda. Odbio je da se pojavi pred komisijom za borbu protiv korupcije kako bi se suočio s nekoliko optužbi, uključujući podmićivanje i prevaru, što je više puta poricao.

Protesti su se pretvorili u pljačke i opći izliv bijesa izazvan teškoćama i nejednakošću koje traju čak 27 godina od kraja aparthejda. Tržni centri i skladišta opljačkani su i zapaljeni u nekoliko gradova, Među kojima je i ekonomski centar Johanesburg.

Među nastradalima je i 10 osoba koje su umrle u stampedu u općini Soweto, rekao je za CNN glasnogovornik Ministarstva policije Lirandzu Temba (Themba). Više od 1 200 drugih osoba uhapšeno je u provinciji Kvazulu- Natal (KwaZulu-Natal), koje je rodno mjesto Zume i u provinciji Gauteng.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.