BIVŠI AMERIČKI LIDER

Buš razočaran odlukom o povlačenju trupa iz Afganistana: Srce mi se slama

Bivši američki predsjednik i republikanac izjavio je da mu se "srce slama" zbog ove odluke

George Bush o povlačenju trupa. Arhiva

M. B.

14.7.2021

Bivši američki predsjednik Džordž Buš (George Bush) nazvao je povlačenje američkih trupa iz Afganistana velikom greškom i naglasio da će posljedice, pogotovo po afganistanske djevojčice i žene, biti strašno loše.

Bivši američki predsjednik i republikanac izjavio je da mu se "srce slama" zbog toga što Afganistanci ostaju žrtve "brutalnih ljudi".

Žene na udaru talibana

Tako je u intervjuu za "Deutsche Welle" komentarisao odluku Sjedinjenih Američkih Država da povuče vojsku iz Afganistana.

- Bojim se da će afganistanske žene i djevojke pretrpjeti nesagledivu štetu. Oni će ih jednostavno ostaviti da ih ubiju ti vrlo brutalni ljudi. To mi slama srce - poručio je Buš i upozorio da su ugroženi i oni koji su došli zajedno s vojskom, poput prevoditelja.

Nedugo nakon što se američka vojska počela povlačiti, zemljom su ponovo počeli ovladavati talibani. Očekuje se da će povlačenje završiti do septembra ove godine.


Vrijeme da afganistanci sami odlučuju

Vojna intervencija je uslijedila kao reakcija na teroristički napad 11. septembra 2001. na SAD-e. Kontroverzna intervencija je bila odluka upravo Bušove administracije.

Aktuelni američki predsjednik, demokrata Bajden poručio je da je "pravo i odgovornost Afganistanaca da sami odluče o svojoj budućnosti i kako žele živjeti u svojoj državi".

Od tada Talibanci tvrde da su uspostavili kontrolu nad skoro 200 distrikta širom Afganistana i u rijetko kojem mjestu naišli na otpor.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.