OBNOVA ODNOSA

Merkel u Bijeloj kući: Nakon doručka s Kamalom, sastanak s Bajdenom

Tokom 16 godina vladavine SAD je posjetila više od 20 puta

Džo Bajden i Angela Merkel. AFP

A. K.

15.7.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i njemačka kancelarka Angela Merkel sastaju se danas u Bijeloj kući na razgovorima kojima je cilj obnova transatlantskih odnosa nakon napetosti u odnosima s prethodnom američkom administracijom.

Kancelarka će dan u Vašingtonu (Washington) započeti doručkom s potpredsjednicom Kamalom Heris (Harris), prije nego se sastane s američkim poduzetnicima i primi počasni doktorat Sveučilišta "John Hopkins".

Posjeta SAD će najvjerojatnije biti posljednja strana posjeta kancelarke prije nego na septembarskim izborima napusti međunarodnu političku scenu.


Plinovod iz Rusije narušava odnose

Tokom 16 godina vladavine SAD je posjetila više od 20 puta. Očekuje se da će Bajden i Merkel danas najviše razgovarati o daljnjim koracima prema okončanju globalne korona krize, postpandemijskom globalnom oporavku, klimatskim promjenama te pitanjima međunarodne sigurnosti, uključujući sedmogodišnji sukob u istočnoj Ukrajini.

Moguće je da će se također razgovarati i o kontroverznom plinovodu Sjeverni tok 2 koji će preko Njemačke opskrbljivati Evropu ruskim plinom. Taj 11 milijardi američkih dolara vrijedan projekt dugo je izvor napetosti u američko-njemačkim odnosima. Vašington tvrdi da povećanje energetske ovisnosti o Rusiji predstavlja sigurnosni rizik.

Nakon što je ušao u Bijelu kuću, Bajden je u januaru izrazio protivljenje tom projektu i, kao prethodne administracije Baraka (Barack) Obame i Donalda Tampa (Trump), ocijenio da će ojačati ekonomski i politički utjecaj ruskog predsjednika Vladimira Putina na Evropu.


Najavljeni protesti

- I dalje vjerujemo, predsjednik i dalje vjeruje, da je Sjeverni tok 2 loš posao za Evropu - rekla je 27. januara na dnevnom brifingu glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, dodajući da će administracija "preispitati" zakonska ograničenja iz područja obrambene politike koja se odnose na taj projekt.

Ograničenja za projekt podmorskog plinovoda uključena su u godišnji zakon o obrambenoj politici koji je prihvaćen 1. januara. No, Bajden se u julu predomislio i rekao kako je odlučio ukinuti sankcije protiv kompanije koja stoji iza plinovoda Sjeverni tok 2 jer je projekt pri kraju te bi nastavak sankcija mogao naštetiti američkim odnosima s Evropom.

Svojevremeno se kancelarka Merkel snažno usprotivila izgradnji plinovoda Južni tok od kojeg se potom odustalo. Uoči njene posjete aktivisti udruženja "Justice Global" su u Njujorku (New York) protestvovali protiv Njemačke, koja se protivi ukidanju patenata na vakcine. Ispred njemačkih ambasada širom SAD najavljeno je oko 15 protesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.