UPOZORAVA WHO

Milioni djece propustili redovne vakcine zbog pandemije koronavirusa

Roditelji su se često susreli sa zatvorenim ambulantama ili nisu vodili djecu na vakcinisanje u strahu od zaraze

Redovnu vakcinaciju propustilo oko 23 miliona djece. Ilustracija

A. K.

15.7.2021

Oko 23 miliona djece propustilo je prošle godine zbog pandemije koronavirusa rutinsku vakcinaciju protiv dječjih bolesti, uključujući difteriju, tetanus i hripavac, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i UNICEF-a.

To je 3.7 miliona djece više koja su propustila redovnu vakcinaciju nego 2019., ističu WHO i UNICEF. Podaci pokazuju da je pad broja vakcinisane djece prisutan u većini zemalja u svijetu.

Do 17 miliona djece nije primilo niti jednu vakcinu protiv dječjih bolesti, a većinom se radi o djeci koja žive u područjima zahvaćenim sukobima te siromašnim četvrtima i zabačenim mjestima, gdje je i inače pristup osnovnoj zdravstvenoj njezi uveliko ograničen. Roditelji su se često susreli sa zatvorenim ambulantama ili nisu vodili djecu na vakcinisanje u strahu od zaraze.

Vakcinisanje djece je posebno odgođeno ili otežano u zemljama jugoistočne Azije i istočnog Sredozemlja. I dok se zemlje trude nabaviti vakcine protiv korone, s ostalim vakcinama je stanje još gore te su djeca izložena riziku da se zaraze bolestima koje se mogu spriječiti, poput dječje paralize, ospica ili meningitisa, upozorio je direktor WHO-a Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.