APOKALIPTIČNE SLIKE

Raste broj žrtava: U Belgiji i Njemačkoj u poplavama poginulo skoro 50 osoba

Izdato je upozorenje za ekstremne vremenske uslove, na terenu i vojska

Katastrofalne poplave u Belgiji, povećava se broj nestalih osoba. AFP

S. Š.

15.7.2021

U katastrofalnim poplavama u Belgiji u protekla dva dana šest je osoba izgubilo život, dok je u Njemačkoj broj žrtava dostigao čak 42. 

U Liegeu gradske vlasti pozivaju stanovnike da napuste centar grada.

Njemačka Meteorološka služba objavila je upozorenje na ekstremne vremenske uslove za tri pokrajine, dok je u gradu Hagenu proglašena vanredna situacija nakon izlivanja rijeke Folme. 

Kiša koja neprestano pada u posljednja dva dana uzrok je izlijevanja rijeka, posebno rijeke Meuse, prenosi Hina. 

Na terenu su spasilačke službe koje su došle pronaći četiri žrtve poplava u okolici grada Verviersa, na istoku Belgije, a još dvije osobe su pronađene u dva druga mjesta. 



Dramatične slike iz Njemačke. AFP

Intervencija vojske

Poplave su posljedica obilnih padavina posljednjih dana, koje su rezultirale najobilnijim kišama u 24 sata u historiji, zbog čega je došlo do izlijevanja brojnih potoka i rijeka. 

U mjestu Šuld u regiji Eifel, na granici prema Belgiji i Luksemburgu, tokom noći je zbog poplave urušeno šest kuća u kojima je boravilo 30 osoba za kojima se traga.

Nekoliko kuća se nalazi pred rušenjem, a policija i vatrogasci su uspjeli helikopterima spasiti oko 50 osoba koje su se popele na krovove svojih kuća i tako izbjegle biti poplavljene. Mnogi stanovnici su ostali odsječeni od svijeta, a vojska je tenkovima čistila ulice. 




Mnogo nestalih

U pokrajini Rajna-Vestfalija, tokom intervencije i pokušaja spašavanja građana od vodenih bujica poginula su dva vatrogasca. Jedan od njih je pao u vodu, a drugi je kolabirao tokom operacije. 

Jedan od stanovnika, 82-godišnjak iz Solingena, umro je nakon što je pao u potopljeni podrum kuće.

Malu Drejer (Dreyer), premijerka Rheinland-Pfalza, izjavila je da je to katastrofa. 

- Ima mrtvih, nestalih, mnogo je ljudi je u opasnosti. Sve službe rade punom parom i riskiraju živote. Moja sućut žrtvama ove strahote - poručila je Drejer. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.