POMAGALI U MISIJI

Oko 20.000 Afganistanaca zatražilo specijalnu vizu SAD

Glasnogovornica Bijele kuće Džen Psaki kazala je da ta brojka ne uključuje članove porodice koji bi također bili uključeni u postupak

Psaki: Otprilike polovina podnositelja zahtjeva. AFP

A. J.

15.7.2021

Otprilike 20.000 državljana Afganistana, koji su pomagali SAD ili njihovim partnerima u misiji, prijavilo se za imigrantsku vizu kojom bi mogli preseliti u SAD, javlja Anadolija.


Glasnogovornica Bijele kuće Džen Psaki (Jen) kazala je da ta brojka ne uključuje članove porodice koji bi također bili uključeni u postupak te je dodala da je otprilike polovina podnositelja zahtjeva za azil ispunila neophodne papire za pokretanje administrativnog postupka.


Više detalja

Nakon završetka postupka sigurnosne provjere, kandidati mogu ispunjavati uvjete da dobiju ono što je poznato pod nazivom "humanitarna uvjetna sloboda" u kojoj bi se veliki dio te grupe mogao premjestiti u vojnu bazu u Sjedinjenim Državama gdje bi primali medicinske preglede.

- Oni za koje još nisu završene provjere prošlosti, prvo bi bili premješteni iz Afganistana u američku vojnu bazu u inozemstvu ili u treće zemlje gdje će biti sigurno smješteni dok se ne završi obrada viza i potom će se moći prebaciti u Sjedinjene Države - kazala je Psaki.


Iz Bijele kuće su kazali da SAD ne uzima u obzir nijednu treću zemlju u kojoj nije zagarantovana sigurnost aplikanata za azil, niti bilo koju državu koja ne bi osigurala da se prema njima postupa humano tokom postupka.


Očekuje se da će Stejt department naknadno objaviti više detalja o postupku procesa izdavanja specijalnih viza za Afganistance.


SAD je nedavno najavio pokretanje Operacije savezničkih utočišta, koja će početi preseljavati zainteresovane i podobne afganistanske državljane i njihove porodice u zadnjoj sedmici jula.

Obećanje Bajdena

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) obećao je da će osigurati da pojedinci koji su pomagali Sjedinjenim Državama, uključujući prevoditelje i tumače i njihove porodice, budu zbrinuti tokom povlačenja SAD iz Afganistana, koje bi trebalo biti završeno do kraja avgusta.


Više od 95 posto tog procesa je gotovo, saopćila je američka vojska ranije ove sedmice.


Evakuacije su planirane u jeku sve većih udara koje talibanski pokret zadaje na bojnom polju protiv afganistanskih vladinih snaga i u jeku bojazni za održivosti centralne vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.