NJEMAČKA

Merkel obećala pomoć žrtvama

Rekordne kišne padavine u Zapadnoj Evropi izazvale su izlivanje rijeka u čitavom regionu

A. Ka. / Srna

Angela Merkel

Foto: Agencije


Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je podršku žrtvama najvećih poplava u ovoj zemilji u posljednjih nekoliko decenija, u kojima je poginulo najmanje 59 ljudi, a stotine su nestale.

Rekordne kišne padavine u Zapadnoj Evropi izazvale su izlivanje rijeka u čitavom regionu.

Belgija je registrovala 11 smrtnih slučajeva nakon ekstremnih vremenskih uslova, za koje političari kažu da je posljedica klimatskih promjena, prenio je BBC.

Stručnjaci kažu da se očekuje da će klimatske promjene povećati učestalost ekstremnih vremenskih događaja, ali da je povezivanje pojedinačnih događaja sa globalnim zagrijavanjem komplikovano.

Merkel je tokom sastanka sa predsjednikom SAD Džo Bajdenom (Joe Biden) u Vašingtonu izrazila "najdublje saučešće" svima u regionu koji su izgubili najbliže nakon "dana brige i očaja".

- Strahujem da ćemo pune razmjere ove tragedije tek vidjeti u narednim danima - dodala je ona i obećala da će Vlada podržati spasilačke akcije i obnovu.

Ona je poručila Nijemcima da ih njihova Vlada "neće ostaviti same u ovom teškom, užasnom trenutku".

Najteže su pogođene njemačke pokrajine Rineland-Palatinat i Sjeverna Rajna-Vestfalija, a teška situacija je i u Belgiji i Holandiji. Poplava je bilo i u Luksemburgu i Švicarskoj.

Više o temi Njemačka

NA VRH

Podijeli članak na