SVIJET

Bajden odbacio mogućnost slanja američkih vojnika na Haiti

SAD šalje marince kako bi štitili američku ambasadu u glavni grad Port-Au-Princeu

Biden: Trenutno nije na dnevnom redu. Arhiv

L. M./Fena

16.7.2021

Američki predsjednik  Džo Bajden (Joe Biden) odbacio je mogućnost slanja američkih vojnika u Haiti kako bi pomogli u stabiliziranju te karipske zemlje nakon ubistva predsjednika Jovenela Moisea.

Vršilac dužnosti haićanskog premijera Klaud Džozef (Claude Joseph) zatražio je slanje vojnika iz Sjedinjenih Država i Ujedinjenih nacija kako bi pomogli u osiguranju aerodroma i druge infrastrukture.

Bajden je kazao da Sjedinjene Države šalju marince kako bi štitili američku ambasadu u prijestonicu Port-Au-Princeu.

- Ideja slanja američkih snaga u Haiti nije, međutim, trenutno na dnevnom redu – izjavio je Bajden novinarima na konferenciji za štampu u Bijeloj kući.

Perspektiva slanja američkih vojnika na haićansko tlo naišla je na hladan prijem među grupama civilnog društva i bivšim haićanskim vojnim zvaničnicima.

Sjedinjene Države nastavljaju, ipak, da pomažu u istrazi ubistva Moisea, a veliki broj bivših kolumbijskih vojnika je osumnjičen.

Haićanske vlasti saopćile su da je Moisea ubila u njegovom domu 7. jula grupa ubica među kojima je 26 Kolumijaca i dvojica haićanskih Amerikanaca. Osamnaest Kolumbijaca je uhapšeno i trojicu je ubila policija, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.