PORUKE

Bajden o protestima na Kubi: To je propala država, a komunizam propali sistem

Zategnuti odnosi SAD-a i Kube, oba predsjednika uputila oštre komentare

Bajden: Kuba vrši represiju nad svojim građanima. AFP

M. B.

16.7.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) nazvao je Kubu "propalom državom" koja vrši represiju nad svojim građanima, a komunizam "neuspjelim sistemom" 

Tokom konferencije za medije s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Bajden je rekao da Sjedinjene Države traže načine da eventualno vrate pristup internetu na Kubi, ali je naglasio da Amerika ne razmišlja o tome da se ponovo omogući slanje doznaka u Kubu, što je praksa Amerikanaca koji šalju novac svojoj porodici na Kubi.

Kao razlog za to je naveo zabrinutost da će kubanska vlast konfiskovati ta sredstva.

- Kuba je nažalost neuspjela država i koja vrši represiju nad svojim građanima. Postoji niz stvari koje bismo razmotrili da učinimo kako bismo pomogli narodu Kube, ali to bi zahtijevalo različite okolnosti ili da postoje garancije da time nećemo dati prednost vlasti. Na primjer, mogućnost slanja doznaka natrag na Kubu. Ne bismo to sada činili jer je činjenica da je vrlo vjerojatno da će sadašnji režim zaplijeniti te doznake - rekao je Bajden.

Trampova administracija ekonomski uništila Kubu

Od Bajdenovog dolaska na dužnost, politika Kube je i dalje u razmatranju.  

- Komunizam je propali sistem, univerzalno propali sistem, a ne vidim ni socijalizam kao korisnu zamjenu. Ali to je druga priča – rekao je.

Hiljade Kubanaca proteklog su vikenda izašle na ulice protestirajući protiv sistemske nestašice osnovnih namirnica, ograničenja ljudskih sloboda i vladinog rješavanja sve raširenijeg koronavirusa. Ovo su najveći protesti na Kubi u posljednjih nekoliko decenija.

Za vrijeme Obamine administracije, Kuba je dočekala ponovna otvaranja ambasada i ublažavanje mnogih ograničenja koja su postojala još od embarga. Ipak, Trampova administracija donijela je neke od najoštrijih ekonomskih mjera protiv Kube u posljednjih nekoliko decenija, vratila ograničenja na putovanja i prije odlaska s dužnosti imenovala Kubu državnim sponzorom terorizma.

U petak je kubanski predsjednik Migel Dijaz-Kanel (Miguel Diaz-Canel) odgovorio na Bajdenove komentare pozvavši ga da opozove Trampove poteze.

- Da je predsjednik Džo Bajden stvarno imao humanitarne brige za kubanski narod, uklonio bi 243 mjere koje je primijenio predsjednik Donald Tramp, uključujući 50 surovo nametnutih tokom pandemije - objavio je Dijaz-Kanel na svom službenom Twitter profilu.


Predsjednik Kube oštro odgovorio Bajdenu

Demonstracije na Kubi, zajedno s nedavnim predsjedničkim atentatom na Haitiju, prisilile su Bajdenovu administraciju da se fokusira na vanjsku politiku s državama na Karibima. Bajden je potvrdio da planira poslati američke marince na Haiti kako bi tamo osigurao američku ambasadu, ali ne planiraju se dodatni vojnici koji bi otišli na Haiti.

- SAD nisu uspjeli u pokušajima uništenja Kube, iako su im ti pokušaji odnijeli milione dolara - dodao je kubanski predsjednik.

Bajden je rekao da je bio spreman poslati vakcine protiv koronavirusa na Kubu, ali se oni nisu pridružili međunarodnoj koaliciji COVAX, s kojom SAD blisko surađuju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.