PREMIJER IZRAELA TVRDI

Benet: Zaštita koju osiguravaju vakcine je slabija protiv delta soja koronavirusa

Vakcine same neće riješiti problem, rekao je on na sastanku o procjeni situacije

Benet: Vakcine nisu dovoljne. AFP

A. J.

16.7.2021

Premijer Izraela Naftali Benet (Bennett) izjavio je danas da je zaštita koju osiguravaju vakcine "slabija nego što smo se nadali" protiv novog zaraznijeg delta soja koronavirusa.


Vakcine same neće riješiti problem, rekao je on na sastanku o procjeni situacije kome su prisustvovali ministri, zdravstveni zvaničnici, članovi nacionalnog bezbjednosnog savjeta, vojske i policije, prenijeli su izraelski mediji.

- U jednu ruku vakcine su efikasne protiv virusa i mi osiguravamo neophodne zalihe. Ali vakcine nisu dovoljne - objasnio je Benet, dodavši da se delta soj širi po cijelom svijetu, a da se ne zna tačno "do koje mjere vakcina pomaže, ali to je značajno manje" protiv tog soja u odnosu na ranije sojeve.


Benet je podsjetio da su se svi nadali usporavanju širenja zaraze, ali da to nije slučaj ni u Izraelu, koji je sproveo jednu od najuspješnijih kampanja vakcinacije, niti igdje u svijetu, te da je uprkos tome cilj nastavak rutinskog života uz prilagođavanje koronavirusu.



Na sastanku je između ostalog odlučeno da se uskoro uvedu propusnice za vakcinisane za vjenčanja, zabave i proslave u zatvorenom prostoru.

U toj zemlji je imunizirano 5.220.000 od preko 9,3 miliona stanovnika, odnosno 57,6 odsto.


Od danas je predviđena 24 satna izolacija za sve putnike prilikom ulaska u Izrael, uključujući vakcinisane ili one koji su se oporavili od Covida-19, odnosno dok ne dobiju negativan rezultat testa.


Oni koji se vraćaju iz 15 zemalja gdje je stopa zaraze visoka moraće da budu u karantinu sedam dana i sa negativnim rezultatom testa.


Na toj listi su Ujedinjeni Arapski Emirati, Sejšeli, Ekvador, Etiopija, Namibija, Gvatemala, Honduras, Zimbabve, Zambija, Namibija, Paragvaj, Čile, Kolumbija, Kostarika i Tunis.


Od 23. jula lista će biti proširena Velikom Britanijom, Kiprom, Turskom, Gruzijom, Ugandom, Mjanmarom, Fidžijem, Panamom, Kambodžom, Kenijom i Liberijom.

Narednog petka Izraelcima će biti zabranjeno putovanje u Španiju i Kirgistan jer će se naći na listi zemalja se ekstremnom stopom infekcije, pod uslovom da vladin komitet usvoji zahtjev ministara.


Na toj listi su sada Uzbekistan, Argentina, Bjelorusija, Brazil, Južna Afrika, Indija, Meksiko i Rusija.

U četvrtak je zabilježeno 855 novih slučajeva zaraze poslije tri dana sa više od 750 inficiranih.

Od oko 65.000 testova urađenih u četvrtak 1,52 posto je bilo pozitivno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.