SAOPĆIO UN

Amerika osigurala dodatnih 135,8 miliona dolara pomoći palestinskim izbjeglicama

UNRWA pruža svoje usluge za oko 5,3 miliona palestinskih izbjeglica

Značajna pomoć izbjeglicama. Andolija

Ad. A. / Anadolija

18.7.2021

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) saopćila je da su vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) donirale dodatnih 135,8 miliona dolara za podršku provedbi njene misije, javlja Anadolija.

-Potpisivanje SAD-UNRWA okvira saradnje i dodatna podrška pokazuje da ponovo imamo stalnog partnera u Sjedinjenim Državama koji razumije potrebu pružanja pomoći nekim od najugroženijih izbjeglica u regiji - kazao je čelnik UNRWA Philippe Lazzarini.

Lazzarini je rekao da će dodatni doprinos pomoći UNRWA-u da se pozabavi svojim glavnim zdravstvenim, humanitarnim i obrazovnim programima, hitnim potrebama i humanitarnim izazovima na područjima djelovanja u Siriji, Libanu, Jordanu, Zapadnoj obali i pojasu Gaze.

Za razliku od administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa koja je blokirala pomoć radu UN-ove agencije UNRWA, administracija aktuelnog američkog predsjednika Džoa Bajdena je u aprilu najavila doprinos od 150 miliona dolara za programe te agencije za spašavanja života. U maju je UNRWA-u također osigurala 33 miliona dolara nakon izraelskih 11-dnevnih napada na Gazu.

UNRWA pruža svoje usluge za oko 5,3 miliona palestinskih izbjeglica.

Misija UNRWA osnovana je 1949. godine od strane Generalne skupštine UN-a i pomaže palestinskim izbjeglicama u Jordanu, Libanonu, Siriji, Zapadnoj obali i pojasu Gaze da ostvare svoj puni potencijal ljudskog razvoja, čekajući pravedno i trajno rješenje njihove nevolje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.