OBAVJEŠTAJCI IMAJU PROGRAM

Vlasti Sjeverne Koreje upozorile mlade na važnost ”ispravnog korištenja maternjeg jezika”

Južnokorejska obavještajna služba ranije je objavila da je režim Sjeverne Koreje pokrenuo kampanju kako bi omladinu natjerao na njegovanje i upotrebu maternjeg jezika

Upozorenje omladini. Agencije

Ad. A. / Anadolija

18.7.2021

Vlasti Sjeverne Koreje upozorile su omladinu te zemlje da poštuju i njeguju vlastitu tradiciju, a posebno da obrate pažnju na pravilnu upotrebu maternjeg jezika, prenosi Anadolija.

List “Rodong Sinmun“, službeni medijski organ vladajuće Sjevernokorejske radničke partije, objavio tekst posvećen omladini te zemlje u kojem je državno rukovodstvo poručilo da je ideološki i kulturni uticaj buržoazije izaziva stanje društva koje je opasnije od bilo kojeg oružanog neprijatelja.

U kolumni se također ukazuje na superiornost dijalekta korejskog jezika koji se govori u Pjongjangu te se omladina upozorava na važnost ispravne upotrebe maternjeg jezika.

Kineska novinska agencija Xinhua također prenosi da je rukovodstvo Sjeverne Koreje mlade upozorilo na važnost njegovanja vlastite tradicionalne muzike, plesa, nošnje i života uopće.

-Budućnost zemlje je svijetla kad nove generacije stvarno shvate revolucionarni duh i ideologiju. U suprotnom bi bili uništena višedecenijska dostignuća revolucije - navodi se u tekstu.

Južnokorejska obavještajna služba ranije je objavila da je režim Sjeverne Koreje pokrenuo kampanju kako bi omladinu natjerao na njegovanje i upotrebu maternjeg jezika, a u okviru toga je zabranjena upotreba brojnih riječi koje se dominantnije koriste u Južnoj Koreji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.