POJAČANE TENZIJE

EU pozvao strane na smirenost: Od jutros u Al-Aksu ušlo 1.210 jevrejskih ekstremista

Izraelske vlasti, kao i vjerski lideri svih strana i intelektualci trebali bi odmah nešto poduzeti kako bi se zaustavila ova dešavanja i uspostavio mir

Neophodno je izbjegavati činove koji dižu tenzije. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

18.7.2021

Evropska unija (EU) nakon što su brojni jevrejski ekstremisti ušli u kompleks Al-Akse, što je dovelo do pojačanih tenzija u Istočnom Al-Kudsu (Jerusalemu), pozvala je strane na smirenost i pribranost, javlja Anadolu Agency (AA).

Kabinet palestinskog predstavništva EU na društvenoj mreži saopćio je kako dešavanja u Al-Aksi, smještenoj u Starom Gradu u Istočnom Al-Kudsu, izazivaju zabrinutost.

- Izraelske vlasti, kao i vjerski lideri svih strana i intelektualci trebali bi odmah nešto poduzeti kako bi se zaustavila ova dešavanja i uspostavio mir - navedeno je u saopćenju.

Uhapšeni Palestinci

Rečeno je i kako tenzije u Harem-i Serifu izazivaju zabrinutost.

- Neophodno je izbjegavati činove koji dižu tenzije, ali i poštovati status quo - navedeno je.

Od jutarnjih sati, u Al-Aksu je u pratnji izraelske policije ušlo 1.210 jevrejskih ekstremista, a zbog toga što Jevreji danas obilježavaju dan žalosti i posta Tiša BeAv, u toku dana bi moglo doći do novih upada u Al-Aksu.

Izraelske snage su uhapsile više Palestinaca i koristile suzavce i plastičnu municiju kako bi rastjerale okupljene Palestince.

Turska, palestinske vlasti i Jordan osudili su izraelske napade i hapšenja Palestinaca.

Kršenje sporazuma

Shodno sporazumu kojeg su Izrael i Jordan potpisali 26. oktobra 1994. godine, upravljanje kompleksom Al-Akse u nadležnosti je Uprave za vakufe Al-Kudsa koja djeluje pod okriljem jordanskog Ministarstvo za vakufe i vjerska pitanja.

Međutim, izraelske vlasti zanemaruju taj sporazum i od 2003. godine i jednostranim potezima angažiraju policiju i bez odobrenja Uprave za vakufe uvode jevrejske grupe u kompleks Al-Akse.

Uprava za vakufe Al-Kudsa takve ulaske jevrejskih grupa i policije tretira ilegalnim upadom i kršenjem sporazuma i suvereniteta muslimanskih institucija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.