NAKON RAZORNOG NEVREMENA

Angela Merkel posjetila poplavljena područja: Situacija je zastrašujuća

Mi smo uz vas, poručila je Merkel uz obećanje da će u najkraćem periodu pogođena područja dobiti novčana sredstva neophodna za obnovu

S. Š.

18.7.2021

Kancelarka Angela Merke posjetila poplavljena područja u Njemačkoj - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila je danas područja pogođena jakim nevremenom i poplavama u kojima je stradalo više od 180 osoba.

Merkel je bila vidno šokirana zbog najrazornijih vremenskih neprilika koje su pogodile Njemačku u ovom stoljeću. Naglašava da svijet mora "biti brži u borbi protiv klimatskih promjena".

Prošetala je teško pogođenim selom Šuld (Schuld), istražujući štetu i razgovarajući sa stanovnicima i radnicima Hitne pomoći. 

- Mi smo uz vas - poručila je Merkel uz obećanje da će u najkraćem periodu pogođena područja dobiti novčana sredstva neophodna za obnovu. 

Ministar financija Olaf Šolz (Olaf Scholz) rekao je da će na sastanku Vlade u srijedu biti predložen paket novčane pomoći od 300 miliona eura (oko 600 miliona KM). 

Sada je poznato da su najmanje 184 osobe u Njemačkoj i Belgiji poginule u poplavama. Obilna kiša nastavlja pustošiti, a pažnja se sada preusmjerava na dijelove Austrije i južne Njemačke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.