AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden oslobodio prvog zatvorenika iz Guantanama u mandatu

Radi se o Marokancu zatvorenom 2002.

Džo Bajden. Agencije

A. Ka.

19.7.2021

Administracija Džo Bajdena (Joe Biden) je iz američkog vojnog zatvora u zaljevu Guantanamo premjestila jednog od zatvorenika, Marokanca koji je zatvoren od 2002., što je prvi takav potez od kada je Bajden preuzeo mandat.

Pedesetšestogodišnji Marokanac Abdul Latif Nasir oslobođen je još 2016. godine, ali ostao je u zatvoru, unatoč tome, za vrijeme čitavog Trampovog mandata.

U zatvoru je ostalo još 39 zatvorenika. Većina njih tamo su zatočeni već gotovo dva desetljeća, iako nisu optuženi niti im je suđeno.

Zatvor u Guantanamu, namijenjen stranim osumnjičenicima nakon napada na Njujork (New York) i Vašington (Washington) nakon 11. septembra 2001., osnovan kao simbol američke “borbe protiv terorizma”, na stalnoj je meti kritika zbog okrutnih metoda ispitivanja za koje kritičari smatraju da se radi o mučenjima.

Donald Tramp (Trump) je tokom svog četverogodišnjeg mandata držao zatvor u funkciji, ali Bajden je obećao zatvoriti objekt.


Zatvor je otvoren za vrijeme predsjednika Džordža Buša (George W. Bush), a u jednom je trenutku brojio oko 800 zatvorenika, prije nego se populacija počela smanjivati. Za mandata Baraka (Barrack) Obame broj zatvorenika se dodatno smanjio, ali njegovi napori da se zloglasni objekt zatvori sputavala je republikanska oporba.

Zakoni još uvijek zabranjuju saveznoj vladi da nekoga od zatvorenika prebaci na američko kopno. Iako Bajdenova Demokratska stranka trenutno kontrolira Kongres, većina koju ima je toliko tanka da bi mijenjanje zakona predstavljalo ogroman izazov, jer bi se tome mogli usprotiviti čak i neki demokrati.

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.