NAKON DRUGOG KRUGA IZBORA

Peru: Pedro Kastiljo imenovan za novog predsjednika

Kastiljo, 51-godišnji bivši učitelj i sindikalni čelnik, dobio je nešto više od 50 posto glasova

Pedro Kastiljo je novi predsjednik Perua. BBC

S. Š. / Fena

20.7.2021

Pedro Kastiljo (Castillo) imenovan je za novog predsjednika Perua, nekoliko sedmica nakon što je tijesno pobijedio u osporavanom drugom krugu izbora.

Državno izborno tijelo objavilo je presudu nakon što je razmotrilo tvrdnje o izbornoj prevari od strane njegovog desničarskog suparnika Keiko Fudžimorija (Fujimorija).

Kastiljo, 51-godišnji bivši učitelj i sindikalni čelnik, dobio je nešto više od 50 posto glasova i 28. jula položit će zakletvu kao novi predsjednik Perua.

Nakon što je objavljena potvrda njegove izborne pobjede, Kastiljo je održao je govor u glavnom gradu Limi.

- Sarađivat ćemo i okupiti ovu zemlju. Odbacit ćemo sve što se protivi demokraciji - rekao je novi peruanski čelnik, kako prenosi Fena.

Dosadašnji predsjednik Perua Francisko (Francisco) Sagasti je putem društvenih mreža objavio da pozdravlja najavu svog nasljednika.

- Neka ovo bude početak nove faze pomirenja, konsenzusa i jedinstva - dodaje je Sagasti. 

Kastiljo koji važi za radikalnog ljevičara, izbio je na nacionalnu scenu prije četiri godine kada je predvodio hiljade učitelja u uspješnom štrajku zbog plate. Tokom svoje predsjedničke kampanije obvezao se nacionalizirati unosni sektor rudarstva i u Peruu, te rekao da će težiti stvoriti milionn novih radnih mjesta za godinu dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.