SJEVERNI TOK 2

Dogovoreno rješenje za dugogodišnji spor između SAD i Njemačke

Američki predsjednik Džo Bajden i njemačka kancelarka Angela Merkel na prošlosedmičnom sastanku nisu uspjeli riješiti nesuglasice

Džo Bajden i Angela Merkel. Agencije

Fu. M.

20.7.2021

Sjedinjene Države i Njemačka objavit će idućih dana dogovor kojim rješavaju dugogodišnji međusobni spor oko plinovoda Sjeverni tok 2, vrijednog 11 milijardi dolara, rekli su za Reuters izvori upoznati s tim pitanjem.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i njemačka kancelarka Angela Merkel na prošlosedmičnom sastanku nisu uspjeli riješiti nesuglasice oko tog podmorskog plinovoda, koji bi dnom Baltičkog mora trebao dopremati 55 milijardi kubika plina iz ruskih nalazišta, ali su se složili da se Moskvi ne smije dopustiti da energiju koristi kao oružje protiv svojih susjeda.

Tranzitne takse

Dogovor se sada nazire, piše Reuters, i to nakon razgovora američkih i njemačkih zvaničnika o zabrinutosti SAD-a da će plinovod, koji je 98 posto dovršen, povećati ovisnost Evrope o ruskom plinu i uskratiti Ukrajini obilne tranzitne takse koje sada ubire za ruski plin koji se pumpa kroz postojeći cjevovod i šalje Evropi.

Sporazum bi, nastavlja Reuters, trebao spriječiti američke sankcije protiv projektne kompanije "Nord Stream 2", koja stoji iza gradnje plinovoda.

Pojedinosti sporazuma nisu dostupne, ali neki izvori tvrde da će uključivati ​​obaveze obje strane za povećanjem ulaganja u energetski sektor Ukrajine kako bi se nadoknadile bilo kakve negativne posljedice novog cjevovoda za tu zemlju.

Američki predsjednik Bajden odlučio je još u maju ukinuti sankcije protiv "Nord Streama 2", objasnivši da je projekt pri kraju te da bi nastavak sankcija mogao naštetiti američkim odnosima s Evropom.

Evropsko tržište

Na prošlosedmičnom sastanku s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel Bajden je ponovio zabrinutost zbog izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2.

Sjedinjene Države žele da Njemačka pronađe način kako osigurati da Rusija ne može koristiti plinovod za nanošenje štete Ukrajini ili drugim saveznicima u istočnoj Evropi.

Rusija, pak, ističe da je Sjeverni tok 2 čisti komercijalni projekt te da nije politički obojen i usmjeren protiv interesa bilo koje zemlje, a američku politiku otežavanja izgradnje stavlja u kontekst nastojanja SAD-a da svoje viškove plina plasira na unosno evropsko tržište.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.