MIRNO RIJEŠITI SPORT

Erdoan o kiparskom pitanju: Do kraja ćemo braniti svoja prava

Prema njegovim riječima, niko ne smije očekivati ​​od kiparskih Turaka da se odreknu svog jednakog statusa i suvereniteta i da prihvate živjeti kao manjina po volji kiparskih Grka

Erdoan tokom posjete Sjevernom Kipru. Anadolija

A. J. / Anadolija

20.7.2021

Turska nema "dodatnih 50 godina za gubljenje" po pitanju Kipra, rekao je u utorak turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), navodeći da su prijedlozi za mirno rješavanje tog pitanja još uvijek na stolu, javlja Anadolija.

- Novi pregovarački proces o Kipru može se provesti samo između dvije države - rekao je Erdoan tokom posjete samoproglašenoj Turskoj Republici Sjeverni Kipar, na ceremoniji povodom 47. godišnjice Mirovne misije na Kipru.

Poručio je da je grčka strana uporna u maksimalističkom, nerealnom, neiskrenom i razmaženom pristupu kiparskom pitanju.

Erdoan je podsjetio da je Evropska unija trebala pružiti finansijsku pomoć Sjevernom Kipru, ali to nije učinila.

Osvrćući se na grčko-kiparsku administraciju, Erdoan je rekao: "Možemo vidjeti da još uvijek ima onih koji čeznu za masakrima prije 1974. Oni nisu iskreni."

- Mi smo u pravu i zato ćemo do kraja braniti svoja prava - naglasio je Erdoan.

Prema njegovim riječima, niko ne smije očekivati ​​od kiparskih Turaka da se odreknu svog jednakog statusa i suvereniteta i da prihvate živjeti kao manjina po volji kiparskih Grka.

- Prije svega, treba potvrditi suverenu jednakost i jednak status kiparskih Turaka. Ovo je ključ rješenja - rekao je turski predsjednik.

U gradu Maras, koji je djelomično otvoren za javnost 2020. godine nakon 47 godina, Erdoan je rekao da će se otvaranje provesti s najvećom pažnjom na imovinska prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.