PANDEMIJA

Iran postavio novi rekord po broju zaraženih u jednom danu

Manje od dva posto od 84 miliona građana primilo je obje doze

M. B. / Fena

Iran uveo novi lockdown

Foto: Arhiva


Iran je u utorak postavio još jedan rekordan broj dnevnih slučajeva zaraze, čak i u vrijeme kada je u Teheranu i njegovoj okolini uveden lockdown, sedmicu dana duga mjera radi suzbijanja još jednog vala pandemije.

Ministarstvo zdravstva obavijestilo je o 27.444 zaraženih i 250 preminulih tokom proteklog dana, povećavajući ukupnu cifru preminulih na 87.624 među više od 3,5 miliona ukupno zaraženih u pandemiji.

Ušli u peti lockdown

Iran je danas uveo novi lockdown – peti do sada – koji bi trebao trajati do narednog ponedjeljka. Svi bazari, pijace i javni uredi zatvoreni su, kao i kina, fitness centri i restorani, i u pokrajini Teheran i u susjednoj pokrajini Alborz.

Jučer je guverner pokrajine Teheran Anouširavan Bandpej objavio crveno upozorenje, navodeći da su sve bolnice u pokrajini popunile svoje kapacitete.

Tokom prethodnog vala, u aprilu, Iran je izvjestio o najvišoj dnevnoj cifri zaraženih, 25.582. Tada je dnevni broj preminulih buknuo na oko 400, ispod sumornog rekorda od 486 umrlih postavljenog u novembru prošle godine.

Strašno male brojke vakcinisanih

Iranske vlasti u posljednje vrijeme su upozoravale na novi val epidemije, potaknut brzo širećom delta varijantom koronavirusa. U sankcijama pogođenom Iranu, koji ima najvišu stopu zaraze od COVID-19 na Bliskom istoku, manje od dva posto od 84 miliona građana primilo je obje doze, većinom uvezenih ruskih i kineskih vakcina, prenosi "Associated Press".

Više o temi Iran

POKRAJINA FARS
Snažan zemljotres pogodio Iran
NA VRH

Podijeli članak na