ZAMIJENILI SAD

Rusi ukopali tenkove na afganistanskoj granici, moguća intervencija

Tadžikistan je na putu afganistanskog opijuma, a to je talibanima jedan od glavnih izvora financiranja

Raste strah od talibana. Arhiva

M. B. / Jutarnji.hr

20.7.2021

Oko 50 tenkova i druge vojne opreme iz ruskih vojnih baza u Tadžikistanu, stacioniranih kod Dušanbea i Bohtara, prebačeno je na poligon Harb-Majdon na afganistanskoj granici, javljaju ruski mediji.

Tenkovi T-72 ukopali su se i zauzeli odbrambene pozicije, piše moskovski list Komersant. Rusija je nakon odluke SAD i NATO-a da se povuku iz Afganistana te napredovanja talibana na svim pravcima objavila da će zaštititi svoje saveznike i spriječiti mogući rat ili uticaj talibana na države Srednje Azije koje graniče s tom zemljom, a Moskva ih smatra sferom svog utjecaja.

Rusija koristi situaciju

Tadžikistan je u sklopu vojnog proruskog saveza ODBK (Organizacija dogovora o kolektivnoj sigurnosti) zatražio vojnu pomoć zbog napetosti u Afganistanu. Osim toga, predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon objavio je, zasad, djelimičnu mobilizaciju rezervnog sastava vojske te na granicu poslao još oko 20 hiljada rezervista.

Rusija koristi situaciju te je pojačala svoju vojnu i političku prisutnost u Tadžikistanu i cijeloj regiji. Ovih će dana u Uzbekistanu, u Surhandarinskoj oblasti, ruska i uzbekistanska vojska početi vojne vježbe uz južnu granicu s Afganistanom, a početkom avgusta već su najavljene i rusko-uzbekistansko-tadžikistanske vojne vježbe.


Stiže ruska intervencija

Posljednjih dana mnogi Afganistanci, među kojima je i puno vojnika lojalnih vlasti u Kabulu, pred naletom talibana traže utočište u Tadžikistanu, što izaziva izbjegličku i humanitarnu krizu. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov najavio je pomoć "srednjoazijskim saveznicima", ali uz opasnost od talibana i uticaja Islamske države, rekao je kako se uz "radikalnu islamsku opasnost" povećava i "narkoopasnost".

Naime, Tadžikistan je na putu afganistanskog opijuma, a to je talibanima jedan od glavnih izvora finansiranja. Lavrov povlačenje američkih snaga iz Afganistana proglašava "američkim porazom i fijaskom", a na spekulacije o mogućoj ruskoj intervenciji dvosmisleno je rekao kako je "odgovor na to pitanje očigledan".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.