BLUE ORIGIN

Kompanija Džefa Bezosa već prodaje karte vrijedne 100 miliona dolara za buduće svemirske letove

Bezos je napomenuo da "Blue Origin" ove godine planira organizovati još dva putnička leta u svemir

Bezos se zahvalio zaposlenicima i kupcima Amazona na finansiranju svemirskog leta. AFP

A. J. / Anadolija

20.7.2021

Džef Bezos (Jeff Bezos), osnivač američkog diva e-trgovine Amazon, objavio je da njegova kompanija "Blue Origin" već prodaje karte u vrijednosti od oko 100 miliona dolara za buduće svemirske letove, javlja Anadolija.


Na konferenciji za novinare održanoj nakon današnjeg uspješnog svemirskog putovanja, Bezos se zahvalio zaposlenicima i kupcima Amazona na finansiranju svemirskog leta.


Ističući da su njegova očekivanja velika i da su već premašena, Bezos je dodao da je to bilo vrlo ugodno i zanimljivo iskustvo.


Naglasivši da je potražnja za budućim svemirskim letovima "Blue Origina" vrlo velika, Bezos je izjavio da je kompanija već prodala karte za buduće letove u vrijednosti od oko 100 miliona dolara.


Bezos je napomenuo da "Blue Origin" ove godine planira organizovati još dva putnička leta u svemir.


Svemirska letjelica "New Shepard" koju je razvila firma američkog milijardera Džefa Bezosa, "Blue Origin" lansirana je danas iz američkog Teksasa, s Bezosom kao jednim od 4 putnika.


Posadu u potpunosti čine civili i bez pilota, što je slučaj zabilježen prvi put u historiji. Nekoliko minuta nakon polijetanja posada svemirske letjelice došla je do bezvazdušnog prostora, a nakon kratkog putovanja kapsula se ponovo vratila na Zemlju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.