NADAJU SE POMOĆI EU

Njemačka namjerava obnoviti oštećenu infrastrukturu: Savezna vlada planira dati 200 miliona eura hitne pomoći

Ukoliko 16 saveznih država također doprinesu s 200 miliona eura, ukupno 400 miliona eura hitne pomoći će biti dostupno

Katastrofalne poplave. Agencije

A. Ka. / Fena

20.7.2021

Njemačka vlada namjerava obnoviti infrastrukturu oštećenu u smrtonosnim poplavama na zapadu zemlje što je skorije moguće i nada se finansijskoj podršci iz fonda solidarnosti Evropske unije, navodi se u nacrtu vladinog dokumenta.

Dok se potraga nastavlja za preživjelima u prošlosedmičnim katastrofalnim poplavama koje su odnijele kuće i mostove, uz najmanje 160 poginulih ljudi, Njemačka počinje da prebrojava finansijske štete najteže prirodne katastrofe u gotovo 60 godina.

Savezna vlada planira dati 200 miliona eura hitne pomoći za popravke zgrada, oštećenu lokalnu infrastrukturu i pomoć ljudima u kriznim situacijama, pokazuje nacrt dokumenta koji treba biti predstavljen vladi u srijedu.

Ukoliko 16 saveznih država također doprinesu s 200 miliona eura, ukupno 400 miliona eura hitne pomoći će biti dostupno, navodi se u dokumentu.

Vlada će se prijaviti EU za pomoć iz fonda uspostavljenog za bavljenje posljedicama prirodnih katastrofa širom bloka, dodaje se u tekstu.


Samo dva mjeseca uoči saveznih izbora, vlada kancelarke Angele Merkel želi pokazati da čini sve što je u njenoj moći da obnovi ljudima kuće i tvornice u poplavljenim zonama.

- Savezna vlada učinit će sve što treba da obnovi infrastrukturu u saveznom vlasništvu što je moguće brže - piše u nacrtu dokumenta.

Bavljenje štetama i obnovom infrastrukture zahtijevat će veliki finansijski napor u predstojećim godinama, navodi se u tekstu i dodaje da je vlada spremna da uspostavi fond za bavljenje posljedicama "budućih velikih katastrofa koje bi pogodile nekoliko regija". Savezne države mogle bi doprinijeti takvom fondu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.