AGENT ARAPSKE VLADE

Trampov prijatelj i predsjedavajući odbora inauguracije optužen za špijunažu

Nezakonito pokušao iskoristiti svoj uticaj na novog predsjednika u ime Ujedinjenih Arapskih Emirata

Tom Barak dugogodišnji prijatelj Donalda Trampa. Al Seib / Los Angeles Times

M. B.

22.7.2021

Tom Barak (Tom Barrack), dugogodišnji prijatelj Donalda Trampa i predsjedavajući odbora koji je prikupio više od 100 miliona dolara za njegovu inauguraciju, optužen je za djelovanje kao agent strane vlade i ometanje pravde.

Federalni tužitelji u Brooklynu saopštili su da je Barak 2016. godine nezakonito pokušao iskoristiti svoj uticaj na novog predsjednika u ime Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Slao povjerljive informacije

U maju 2016. godine, prema optužnici, Barak je dodatno radio na tome da izgradi povjerenje u UAE i da on postane glavni komunikacijski kanal u Trampovoj kampanji i, istog mjeseca, dao je suokrivljenom nacrt kopije govora koji je tada kandidat Tramp pripremao. Suoptuženik je zatim poslao fajl službenici UAE i zatražio povratne informacije.

Sudska evidencija pokazala je poruku emiratskog dužnosnik poslanu Baraku nakon što je Trump održao govor.

- Čestitamo vam na sjajnom poslu danas. Ovdje su svi zadovoljni rezultatima – pisalo je u email-u.

Glasnogovornik Baraka (74) oglasio se za ABC News.

- Gospodin Barak od početka se dobrovoljno stavio na raspolaganje istražiteljima. Nije kriv i izjasnit će se tako – rekao je glasnogovornik.


Određen mu obavezni pritvor

Na pojavljivanju pred sudom u Kaliforniji, gdje je uhapšen u utorak ujutro, Baraku je naložen pritvor nakon što su ga tužitelji opisali kao "izuzetno bogatu i moćnu osobu koja ima značajne veze s Libanonom, UAE-om i Kraljevinom Saudijskom Arabijom" i za koju postoje velike šanse da će pobjeći iz zemlje.

Između maja 2016. i novembra 2017. godine, Barak je "više puta promovisao Ujedinjene Arapske Emirate i njihove vanjskopolitičke interese tokom medijskih nastupa" nakon što je tražio upute od svojih kolega i dužnosnika UAE, navodi se u optužnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.