POMOĆU DRONOVA

Dubai stvara vlastitu kišu kako bi se izborili sa vrućinama

UAE su jedna od najsušnijih zemalja na Zemlji i nadaju se da bi ta tehnika mogla pomoći u povećanju broja godišnjih kiša

Kiša nastaje pomoću tehnologije dronova. Arhiva

Piše: M. Begović

22.7.2021

Ujedinjeni Arapski Emirati stvaraju vlastitu kišu koristeći dronove koji lete u oblake i oslobađaju električne naboje da bi pobijedili temperature od čak 50 Celzijevih stepeni.

Kiša nastaje pomoću tehnologije dronova koja oblacima zadaje električne udare kako bi ih "natjerala" da se skupe i stvore oborine.


Jako zadovoljni rezultatima

UAE su jedna od najsušnijih zemalja na Zemlji i nadaju se da bi ta tehnika mogla pomoći u povećanju broja godišnjih kiša.

Na sreću, ova tehnologija stvarno djeluje. Video snimke objavljene u Nacionalnom centru za meteorologiju UAE pokazuju pljuskove nalik monsunima širom zemlje koji stvaraju kišu na autocestama, piše "Daily Mail".

Slapovi se vide i uz ceste dok se vozači u SUV-ima bore s plovidbom kroz jaku kišu, iako je zemlja usred ljetnog vala vrućine gdje su temperature porasle iznad 122F (50C).

Centar je rekao da je oborina pojačana tehnikom poznatom kao zasijavanje oblaka, a svrha joj je povećati kondenzaciju u nadi da bi mogla izazvati pljusak.


Ove operacije dio su tekuće misije stvaranja kiše i vrijede oko 15 miliona dolara.

Kiša se stvara pomoću tehnologije dronova, a istraživanje su vodili stručnjaci sa Sveučilišta Reading u Velikoj Britaniji.

Profesor Maarten Ambaum, koji je radio na posebnom projektu, rekao je za BBC ranije ove godine da UAE imaju dovoljno oblaka da stvore uslove koji omogućuju kišu.

Tehnologija koristi dron za oslobađanje električnih naboja u oblake, što pomaže kapljicama vode da se stope i slijepe i stvaraju oborine.

- Kad se kapljice spoje i postanu dovoljno velike, pada kao kiša - rekao je profesor Ambaum.


Istraživanja intenzivno traju od 2017. godine

Alya Al-Mazroui, direktorica naučno-istraživačkog programa za pojačavanje kiše objasnila je taj proces.

- Opremljeni korisnim instrumenatima za emisiju električnog naboja i prilagođenim senzorima, ti će dronovi letjeti na malim visinama i isporučivati električni naboj na molekule zraka, što bi trebalo poticati oborine - rekla je za Arab News u martu.

2017. godine vlada UAE osigurala je 15 miliona dolara za devet različitih projekata za pojačavanje kiše.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.