SAOPĆENO IZ MVP RUSIJE

Odnosi Moskve i Vašingtona na pragu sukoba

Napominju da će Rusija štititi svoje interese

Sergej Lavrov. Arhiv

Srna

21.7.2021

Odnosi Rusije i SAD došli su do opasnog praga sukoba, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Kako se navodi, Moskva će se odlučno suprotstaviti pritisku Vašingtona.

Saopćenje je usvojeno na sastanku odbora Ministarstva na čijem čelu je ministar vanjskih  poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Tokom sastanka naglašeno je da su bilateralni odnosi dostigli opasan prag sukoba, krivicom Vašingtona koji je u posljednjih nekoliko godina isprovocirao eskalacije bez presedana u odnosima naših zemalja - ističe se u saopćenju.

Iz Ministarstva naglašavaju da je Rusija izložena pritisku bez presedana, na koji Vašington tjera svoje saveznike, uvodeći snažne ideološke komponente u spor sa Moskvom.

Napominje se da se postupcima Vašingtona otvoreno krši međunarodno pravo, te da će Rusija od toga štititi svoje zakonite interese, prenio je TASS.

Tokom sastanka naglašeno je da je sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika SAD Džo Bajdena (Joe Biden) 16. juna u Ženevi otvorio mogućnost ponovno uspostavljanje dijaloga u određenim sferama od zajedničkog interesa, uključujući "stratešku stabilnost, kibernetičku bezbjednost, pitanja klime i oblasti Arktika, kao i omogućavanje pronalaženja rješenja za regionalne sukobe".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.