MEDICINA

Nova bolest hara svijetom, pojavljuje se nakon koronavirusa

U najtežim slučajevima, infekcija "prolazi kroz krvne sudove u mozak"

N. Demirović

Ova bolest najviše napada pluća i sinuse

Foto: Ilustracija


I dok se svijet mjesecima bori sa novim sojevima koronavirusa, druge zemlje pogađa nova bolest za koju mnogi možda i nisu čuli - u pitanju je crna gljiva. Ova bolest najviše napada pluća i sinuse, a ukoliko se ne tretira na vrijeme, lako može izazvati tragičan ishod, piše "BBC".

Prolazi kroz krvne sudove

Oni dodaju da ova bolest ugrožava cirkulaciju do distalnog organa, i na taj način nastaje ono što se naziva nekroza ili odumiranje tkiva, koje zatim postaje crno. Zbog toga se zove crna gljiva.

Prema riječima stručnjaka bolest se uglavnom javlja između 12. i 18. dana od preležane korone.

U najtežim slučajevima, infekcija "prolazi kroz krvne sudove u mozak", potencijalno uzrokujući gubitak vida ili stvarajući "zjapeću rupu" na licu, tj. dešava se da mora da im se ukloni oko kako bi se spriječilo širenje infekcije.

Stručnjaci smatraju da, osim dijabetesa, i neadekvatna upotreba steroida prilikom liječenja COVID-a može dovesti do mukormikoze i drugih gljivičnih infekcija.

Tokom pandemije su u mnogim zemljama ljekari "šakom i kapom" prepisivali uglavnom dvije vrste kortikosteroida - deksametazon i metilprednizolon, a u Indiji su ovi lijekovi korišteni gotovo kod svih kovid oboljelih na bolničkom liječenju. Nije problem što su ovi lijekovi dati, već je problem što su ljekari, uslijed prenatrpanosti poslom prepisivali pogrešne doze a i mnogi su terapiju uzimali na svoju ruku, bez ljekarskog nadzora.

Vlasti su apelove na građane da se ne liječe sami i da ne uzimaju lijekove bez konsultacije sa ljekarom, jer posljedice mogu biti stravične.

Najmanje 38 zemalja svijeta

Prije nego što je počela pandemija koronavirusa, najmanje 38 zemalja svijeta prijavilo je slučajeve mukormikoze.

Najviše slučajeva bilježi se u Indiji i Pakistanu gdje je godišnje od crne gljive oboljelo 140 na milion stanovnika, pokazuju statistike.

Dr. Dejvid Dening (David Denning= sa Univerziteta u Mančesteru, koji je stručnjak za gljivične infekcije, kaže da je broj oboljelih od mukormikoze u Indiji bio i ranije veći nego bilo gdje u svijetu, čak i prije pandemije.

- Mukormikoza je usko povezana sa loše liječenim dijabetesom, a mnogo ljudi u Indiji ima dijabetes, kaže on.

Što se tiče pacijenata koji se oporavljaju od COVID-a, prema nedavnim istraživanjima, čak 94 posto onih koji imaju mukormikozu imaju i dijabetes. Isto tako, većina prijavljenih slučajeva, čak 70 posto, potiče iz Indije.

Indija je prema podacima Ministarstva zdravlja do sada zabilježila 45.374 slučaja infekcije ovom bolešću, mada se strahuje da je taj broj mnogo veći.

Brojeve treba uzeti sa rezervom, jer je situacija sa infekcijom bila teža u ruralnim područjima, a samo mali broj njih stigao je do većih gradova.

NA VRH

Podijeli članak na