POSLANE SLUŽBENE NOTE

Ukrajina započela konsultacije s Evropskom unijom i Njemačkom o Sjevernom toku 2

Ukrajinski šef diplomacije javio se nekoliko minuta nakon što su Njemačka i SAD zajedno objavile sporazum

Ukrajina službeno inicira konsultacije s Evropskom komisijom i Njemačkom. EPA - ilustracija

A. Ka.

21.7.2021

Ukrajina je započela službene konsultacije s Evropskom unijom i Njemačkom o Sjevernom toku 2, rekao je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, dodatno ističući protivljenje Kijeva plinovodu za kojeg tvrdi da je prijetnja evropskoj sigurnosti.

Kuleba je na Twitteru objavio da su Brselu i Berlinu već poslane službene note.

Ukrajinski šef diplomacije javio se nekoliko minuta nakon što su Njemačka i SAD zajedno objavile sporazum koji će, uz ostalo, utvrditi posljedice za Rusiju ako Moskva novi plinovod iskoristi kako bi naudila Ukrajini ili drugim istočnoeuropskim zemljama.

- Ukrajina službeno inicira konsultacije s Evropskom komisijom i Njemačkom o Sjevernom toku 2, koji prijeti ukrajinskoj sigurnosti, krši načelo diverzifikacije Energetske unije EU. Note Briselu i Berlinu već su poslane - rekao je.

U sklopu sporazuma s Vašingtonom, Njemačka se obvezala poduzeti mjere, uključujući i uvođenje mogućih sankcija na razini Evrope ako Rusija iskoristi energiju kao oružje u ophođenju s drugim zemljama, rekao je viši dužnosnik State Departmenta, prenosi Reuters.


Istodobno je agencija France Presse prenijela da Kijev i Varšava zajednički ocjenjuju kako Sjeverni tok 2 prijeti Ukrajini i cijeloj srednjoj Evropi.

Budući plinovod Sjeverni tok 2 ugrožava Ukrajinu i središnju Evropu na "političkom, vojnom i energetskom" planu, objavili su u srijedu Kijev i Varšava nakon kompromisa koji su postigli SAD i Njemačka o tom pitanju oko kojega je između njih vladalo dugotrajno neslaganje.

- Takva odluka predstavlja novu prijetnju za Ukrajinu i središnju Evropu, na "političkom, vojnom i energetskom planu" - navodi se u zajedničkom saopćenju ministara vanjskih poslova Ukrajine i Poljske, Dmitra Kulebe i Zbygniewa Raua, prenosi France Presse.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.