ISMIJAVAO TRAGEDIJU

Otpušten režiser ceremonije otvaranja Olimpijskih igara

Kobajaši je otpušten pošto je u svom nastupu 1998. godine iskoristio izarz "Hajde da se igramo holokausta"

S. Š.

Tokio: Otpušten režiser ceremonije Olimpijskih igarazbog ismijavanja historijske tragedije

Foto: Agencije


Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju otpustili su režisera ceremonije otvaranja Kentara Kobajašija zbog šale o holokaustu koju je izveo tokom nastupa u humorističkoj emisiji 1998. godine.

Predsjednica Organizacionog komiteta Seiko Hašimoto rekla je da je Kobajaši otpušten dan uoči otvaranja pošto je u svom nastupu iskoristio izraz "Hajde da se igramo holokausta".

- Otkrili smo da je gospodin Kobajaši u svom nastupu iskoristio frazu ismijavajući historijsku tragediju. Duboko se izvinjavamo što smo izazvali takav razvoj događaja dan uoči ceremonije otvaranja i što smo izazvali nevolje i zabrinutosti mnogim uključenim stranama kao i ljudima u Tokiju i ostatku zemlje – rekla je Hašimoto. 

Kobajaši se izvinio i naveo da je skeč koji je tada napisao imao i neprimjereni sadržaj.

Ceremonija otvaranja Igara bit će održana u petak od 13 sati, bez prisustva publike, zbog pandemije koronavirusa. Svečanosti će prisustvovati pojedini zvaničnici, gosti i predstavnici medija.

Početkom nedjelje kompozitor koji je radio na ceremoniji otvaranja Keigo Ojamada morao je da podnese ostavku, nakon što su se na društvenim mrežama pojavili navodi da je u djetinjstvu maltretirao školske drugove.

Više o temi Olimpijske igre

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na