ODGOVOR ERDOANU

SAD odbacuju sve opcije o postojanju dvije države na Kipru

Tokom posjete sjevernom, turskom dijelu Kipra, Erdoan je rekao da se “nikakav napredak u pregovorima ne može napraviti ako se ne prihvati da postoje dva naroda i dvije države” na otoku

Fu. M.

Redžep Tajip Erdoan

Foto: Agencije


Sjedinjene Američke Države odbacuju bilo kakvo rješenje za Kipar koje bi uključivalo dvije države, što je ovih dana predložio turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), izjavila je američka podsekretarka za politička pitanja Viktorija Nuland (Victoria).

Upitana tokom parlamentarnog saslušanja o tome odbacuje li američka administracija takvu opciju, ona je rekla: “Da, apsolutno”, prenose agencije.

- Mišljenja smo da samo proces koji bi vodili Kiprani, obje zone i obje zajednice, može donijeti mir i stabilnost na Kipru - kazala je američka podsekretarka.

Tokom posjete sjevernom, turskom dijelu Kipra, Erdoan je rekao da se “nikakav napredak u pregovorima ne može napraviti ako se ne prihvati da postoje dva naroda i dvije države” na otoku.

Kipar je podijeljen između Republike Kipar, članice Evropske unije, koja ima vlast na južnom dijelu otoka, i samoproglašene Turske Republike Sjeverni Kipar, proglašene 1983. godine, koju priznaje jedino Turska.

Više o temi Recep Tayyip Erdogan

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na