SJEVERNI TOK 2

SAD i Njemačka sklopile historijski sporazum

Na osnovu sporazuma, Njemačka je pristala da investira u ukrajinsku infrastrukturu zelene tehnologije, a SAD će prestati da blokiraju gasovod

Angela Merkel i Džo Bajden. Agencije

Fu. M.

22.7.2021

SAD i Njemačka postigle su sporazum o ruskom gasovodu Sjeverni tok 2, okončavši dugotrajni spor između dva saveznika po tom pitanju, prenose američki mediji.

Na osnovu sporazuma, Njemačka je pristala da investira u ukrajinsku infrastrukturu zelene tehnologije, a SAD će prestati da blokiraju gasovod.

Ranije u srijedu, njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, nekoliko sati prije očekivanog objavljivanja sporazuma Njemačke i Sjedinjenih Država o spornom gasovodu Sjeverni tok 2.

Gasovod Sjeverni tok 2, koji povezuje Rusiju i Njemačku, već dugo je bolna tačka u odnosima između Vašingtona i Berlina.

- Sjedinjene Države i Njemačka zajednički su odlučne da drže Rusiju odgovornom za agresiju i zlonamjerne aktivnosti uzvraćajući uspostavom sankcija ili drugim sredstvima - navode dvije zemlje u zajedničkoj izjavi, prenosi Nova.rs.

Ako Rusija pokuša da „koristi energiju kao oružje ili preduzme druge agresivne akte protiv Ukrajine, Njemačka će sama preduzeti korake i zatražiti akcije na nivou Evropske unije, uključujući sankcije“, kako bi „ograničila ruske izvozne kapacitete u Evropu u energetskom sektoru“, navodi se u izjavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.