ČIKAGO

Treća masovna pucanjava u samo šest sati

Povrijeđeno je šest muškaraca i dvije žene, a najmanje jedno je u kritičnom stanju

M. Begović

Nije jasan motiv

Foto: abc7chicago


Najmanje osam osoba ranjeno je u trećoj masovnoj pucnjavi koja se desila u rasponu od šest sati u Čikagu

Američko Ministarstvo pravosuđa nada se da će stabilizirati situaciju uvođenjem inicijative za Čikago kojom bi trebali pooštriti kontrole kupovine i posjedovanja oružja. 

Nije poznato zbog čega je došlo do napada

Policija je saopštila da se napad desio kada se grupa koja je putovala party autobusom stala na benzinsku pumpu. Tada je napadač izašao iz sivog Jeep Grand Cherokeea i počeo pucati na njih.

Policija naglašava da nije jasno jesu li žrtve bile u autobusu ili izvan njega dok je napad trajao.

Povrijeđeno je šest muškaraca i dvije žene, a najmanje jedno je u kritičnom stanju. Žrtve su dobi od 23 do 52 godine, rekla je policija.

Nekoliko sati prije, u sjevernom Lawndaleu desile su se dvije masovne pucnjave, u kojima je ubijen 14-godišnjak. Povrijeđeno je još devet osoba, uključujući četvero tinejdžera.

Sve snage usmjerene ka kontroli oružja

U međuvremenu je DOJ rekao da udarne snage napor usmjeravaju na suzbijanje ukradenog i ilegalno kupljenog vatrenog oružja koje službenici vide kao jedno od glavnih pokretača koji potpiruju porast oružanog nasilja u Americi.

Dužnosnici DOJ-a i Ureda za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive rekli su novinarima da cilj nije kratkotrajna infuzija saveznih resursa, već kontinuirani napori da se stane u kraj kriminalu, pucnjavama i krijumčarenju.

Najmanje 17 ljudi ustrijeljeno je u tri masovne pucnjave u Čikagu u roku od šest sati.

Vlasnik party autobusa u kojem su se vozile žrtve nije komentarisao incident.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na