KINA

Peking vakcinisao preko 90 posto stanovnika

Oko 17.7 miliona osoba ili 90.8 posto odraslih stanovnika Pekinga vakcinisano je do 21. jula

M. B.

Ambiciozni planovi i za iduću godinu

Foto: Arhiva


Kina je uspjela vakcinisati 91 posto odraslog stanovništva glavnog grada, Pekinga, pokazali su podaci gradskih vlasti, a dalji plan je imunizirati cijelu naciju.

Oko 17.7 miliona osoba ili 90.8 posto odraslih stanovnika Pekinga vakcinisano je do 21. jula, rekle su u četvrtak gradske vlasti putem društvenih medija. To je otprilike 80.8 posto od ukupne populacije Pekinga koji broji 21.9 miliona stanovnika.

Do kraja godine vakcinisati 70 posto stanovništva

Ostvaren je značajan napredak kompletnog vakcinisanja odraslih osoba i u drugim velikim kineskim gradovima. Stope vakcinisanja u Šangaju i Wuhanu prelaze 80 i 77 posto, rekle su lokalne vlasti.

Kina je objavila da je do 21. jula upotrijebila 1.49 milijardi doza cjepiva, ali nisu otkriveni podaci na nivou nacije o tome koliko je osoba u potpunosti cijepljeno.

Kina očekuje da će do kraja godine imunizirati bar 70 posto ciljanih skupina.

Tok vakcinisanja u Kini usporio je u prosjeku na 11.8 miliona doza dnevno u julu, dok je u junu taj broj iznosio 20 miliona.

Stopa imunizacije u nekim provincijama u zaostatku je prema stopi u velikim gradovima.

Do sredine iduće godine privući vakcinaciju kraju

Sjeverna provincija Shanxi ima 46.7 posto odraslih s primljene dvije doze do 20. jula, a istočna provincija Zhejiang u cijelini je do 19. jula imunizirala 49.8 posto odraslih osoba.

Kina očekuje da će do kraja godine vakcinisati bar 70 posto ciljanih skupina, rekao je prošli mjesec novinskoj agenciji Xinhua zamjenik direktora Nacionalne zdravstvene komisije Zeng Yixin.

Shanxi ima za cilj dostići stopu vakcinisanih od bar 91.2 posto među onima iznad 12 godina u drugoj polovini ove godine, iako nije navedeno uključuje li taj cilj punu vakcinaciju ili ne.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na