VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A

Ruski predstavnik: Imenovanje Šmita pogoršat će političko stanje u BiH

Poljanski je istakao da je "post-dejtonska" uloga visokog predstavnika bila opravdana, ali da je BiH 25 godina kasnije potvrdila da joj "ne treba tutor"

Srna

Poljanski: Rusija i Kina su odlučile da predlože nacrt zbog situacije u BiH

Foto: Arhiv


Moskva žali zbog odluke da se ne podrži rezolucija o ukidanju funkcije visokog predstavnika u BiH, a imenovanje Kristijana Šmita (Christian Schmidt) moglo bi da ugrozi Dejtonski sporazum i pogorša političko stanje u BiH, izjavio je predstavnik Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a Dmitrij Poljanski.

On je rekao da Rusija ozbiljno shvata svoju odgovornost nakon rata u BiH i da je ubijeđena da je cilj mira i ekonomske stabilnosti moguće samo uz Dejtonski sporazum, uz jednak status svih naroda u BiH, kao i njenim teritorijalnim integritetom i suverenitetom.

Poljanski je istakao da je "post-dejtonska" uloga visokog predstavnika bila opravdana, ali da je BiH 25 godina kasnije potvrdila da joj "ne treba tutor".

- Posljedice odluke o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH su nepredvidive i potencijalno opasne, jer se njima zaobilazi Vijeće sigurnosti - naglasio je Poljanski.

Prema njegovim riječima, Dejtonski sporazum pokazao je da je uloga Vijeća sigurnosti nezamjenjiva u imenovanju visokog predstavnika u BiH.

- Rusija i Kina su odlučile da predlože nacrt zbog situacije u BiH i generalno na Balkanu - poručio je Poljanski.

Poljanski je naglasio da su Rusija i Kina odlučile da daju nacrt zbog situacije u BiH i generalno na Balkanu.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na