MISTERIJA

Od havanskog sindroma oboljelo 100 službenika CIA-e

Manifestira kroz migrenu i vrtoglavicu

Fu. M.

Vilijam Burns

Foto: Agencije


Oko 100 službenika CIA-e i članova njihovih porodica nalazi se među 200-tinjak američkih zvaničnika oboljelih od mistrioznog havanskog sindroma, rekao je u četvrtak direktor CIA-e Vulijam Burns (William).

Burns, kojeg je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) kao prvog karijernog diplomata postavio na čelo CIA-e, rekao je u intervjuu za javnu radiostanicu "National Public Radio" da je pojačao napore svoje agencije kako bi utvrdi uzrok sindroma koji se manifestira kroz migrenu i vrtoglavicu.

Potvrdio je da je, među ostalim koracima, zadužio višeg časnika koji je nekada vodio lov na Osamu bin Ladena da vodi radnu skupinu koja istražuje sindrom, a utrostručio je i veličinu medicinskog tima koji sudjeluje u istrazi.

Agencija je također skratila, s osam na dva tjedna, vrijeme koje osobe povezane s CIA-om moraju čekati na prijem u Nacionalni vojno-medicinski centar Valter Rid (Walter Reed), rekao je.

Havanski sindrom, sa simptomima poput vrtoglavice, mučnine, migrene i propusta u pamćenju, tako je nazvan jer je prvi put zabilježen kod američkih zaposlenika u ambasadi na Kubi 2016.

- Postoji vrlo jaka mogućnost da je sindrom namjerno uzrokovan i da bi Rusija mogla biti odgovorna - rekao je Burns.

NA VRH

Podijeli članak na