ANALIZE AGENCIJA

Svjetski mediji o sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o visokom predstavniku u BiH

Rusija i Kina su bile jedine dvije zemlje koje su glasale za prijedlog rezolucije

Svjetski mediji izvijestili o sjednici Vijeća sigurnosti. Printscreen

Fu. M.

23.7.2021

Vijeće sigurnosti UN-a na jučerašnjoj sjednici održanoj u Njujorku odbacilo je prijedlog Rusije i Kine za postepenim zatvaranjem Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, a svjetski mediji su vijest prenijeli kao propali pokušaj ove dvije zemlje, koje su ostale usamljene u svom zahtjevu.

Rusija i Kina su bile jedine dvije zemlje koje su glasale za prijedlog rezolucije, dok su sve ostale zemlje članice sa predstavnicima u Vijeću sigurnosti UN-a bile suzdržane, prenosi "Deutsche Welle", podsjećajući da glasanje dolazi pred datum kada će novi visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) preuzeti dužnost u Sarajevu.

Devet glasova

Kako prenosi njemački medij, bh. entitet Republika Srpska već duže vrijeme zagovara zatvaranje OHR-a, a zamjenik ambasadora Rusije u UN-u Dmitri Polanski je nakon jučerašnjeg glasanja upozorio da visoki predstavnik postaje zvaničnik sa “gotovo postkolonijalnom vrstom ovlasti.”

Rusija je, također, upozorila da Vijeće sigurnosti nije potvrdilo Šmitovo imenovanje, dodavši kako je uloga ovog tijela u imenovanju novog visokog predstavnika “nezamjenjiva”.

Reuters je o odbijanju prijedloga ruske rezolucije izvijestio kao o propalom pokušaju ukidanja ovlasti i postepenom zatvaranju OHR-a s obzirom na to da su sve ostale članice bile suzdržane u glasanju pred Vijećem sigurnosti.

Podsjeća se kako je za usvajanje bilo potrebno devet glasova “za”, a da nijedna od stalnih članica – Rusija, Kina, SAD, Francuska ili Velika Britanija - ne uloži veto.

Nametanje uslova

Upravo se predstavnica jedne od ovih zemalja oglasila nakon glasanja, istaknuvši kako nije na Vijeću sigurnosti da odlučuje o zatvaranju OHR-a.

- Francuska se suzdržala od glasanja o nacrtu rezolucije, jer nije na Vijeću sigurnosti da nameće uslove ili odlučuje o zatvaranju Ureda - kazala je Nathalie Broadhurst, zamjenica stalnog predstavnika ove zemlje pred UN-om.

Mnogi svjetski mediji su prenijeli agencijsku vijest Associated Pressa, koji je izvijestio kako rezolucija nije uspjela prikupiti nužnih devet glasova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.