AUSTRALIJA

Vlasti u Sidneju produljuju "lockdown": Ovo je vanredno stanje

U najnovijem valu epidemije ukupan broj zaraženih je skočio na nešto više od 1.900 slučajeva

A. Ka.

Raste broj zaraženih

Foto: EPA - Ilustracija


Australska savezna država Novi Južni Vels (Wales) danas je izvijestila o najvećem dnevnom porastu novozaraženih koronavirusom ove godine, što je potaknulo jače mjere zatvaranja u Sidneju, a australske vlasti su rekle da se država nalazi u vanrednoj situaciji, koja ometa oporavak ekonomije.

Premijerka Novog Južnog Velsa Gladys Berejiklian najavila je da bi se u najvećem gradu u zemlji mjere ograničenja kretanja i ostanka kod kuće mogle produžiti nakon 30. jula.

- Očito je da brojevi ne idu u smjeru kojem smo se nadali u ovoj fazi - izjavila je Berejiklian, dodajući da je u Novom Južnom Velsu zabilježeno 136 novooboljelih.

U najnovijem valu epidemije ukupan broj zaraženih je skočio na nešto više od 1.900 slučajeva, nakon što je u Sidneju u junu zaraza otkrivena kod vozača limuzine prekookeanske zrakoplovne posade.

Zbog ubrzanog prelaska delta soja virusa u susjedne države Viktoriju i Južnu Australiju, vlasti su odlučile da mjere ograničenja kretanja, koje pogađaju više od polovice stanovništva, ostaju na snazi. To negativno utječe na ekonomiju zemlje, dok su se ostali dijelovi svijeta, poput Britanije i SAD-a, počeli otvarati.

Premijerka Novog Zelanda u petak je blokirala ''putni balon'' na najmanje osam sedmica, zatvorivši tako svoje granice posjetiteljima iz Australije. Balon je omogućavao putovanje između dvije zemlje bez potrebnih karantina.

Transtasmanski balon za putovanja između Australije i Novog Zelanda bio je jedinstven koncept bez karantina u široj regiji Azije, gdje su tokom pandemije države uglavnom zatvarale svoje granice.

Više o temi Sidnej

AUSTRALIJA
Produžena blokada u Sidneju
AUSTRALIJA
Sidnej pred dugim zatvaranjem
NA VRH

Podijeli članak na