SIBIR

U najhladnijem gradu na svijetu bukte požari, širi se otrovan dim

Visoki nivoi čestica, a možda i hemikalija, uključujući ozon, benzen i cijanovodonik, učiniT će ovo jednim od najgorih globalnih zagađenja vazduha u historiji

Bijesne požari. Agencije

A. Ka.

23.7.2021

Toplotni talas u jednoj od najhladnijih oblasti na svijetu izazvao je šumske požare i zaprijetio sibirskom gradu Jakutsku "vazdušnom apokalipsom".

Najveća opasnost je gust otrovni dim, upozoravaju službe za praćenje atmosfere.

Visoki nivoi čestica, a možda i hemikalija, uključujući ozon, benzen i cijanovodonik, učiniT će ovo jednim od najgorih globalnih zagađenja vazduha u historiji.

Lokalne vlasti upozorile su 320.000 stanovnika da ostanu u zatvorenom kako bi izbijegli zagušujući dim od požara koji bi mogli oboriti prošlogodišnji rekord, piše londonski “The Guardian”.

Satelitska analiza pokazuje da su poslednjih dana nivoi PM 2.5, odnosno malih čestica koje mogu ući u krvotok i oštetiti ljudske organe, porasle iznad 1.000 mikrograma po kubnom metru, što je 40 puta više od preporučenih bezbijednih nivoa Svjetske zdravstvene organizacije.

U utorak je kvalitet vazduha u Jakutsku bio PM 2.5 od 395 mikrograma, što spada u ekstremnu kategoriju “vazdušne apokalipse”, koja po definiciji nosi “neposredne i teške posljedice”. Na ruskim društvenim mrežama navode da je to 17 puta gore od prosjeka u najzagađenijim gradovima Indije ili Kine.

CNN tvrdi da dim putuje čak do Aljaske.

Naučnici smatraju da je ljudski faktor u klimatskim promjenama važan uzrok ovih događaja.

Jakutsk je najhladniji zimski grad na planeti, ali zbog globalnog zagrijavanja ljetne temperature ovde rastu najmanje 2,5 puta brže od svjetskog prosjeka, prenosi B92.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.